Česko posilňuje bezpečnosť, vianočné trhy v Brne pre dopravu uzavrú

Česká republika v reakcii na berlínsky útok ďalej sprísňuje bezpečnostné opatrenia na podujatiach s vysokou koncentráciou ľudí. Napríklad vianočné trhy v Brne budú strážiť hasiči, informovala dnes televízia ČT24.

21.12.2016 13:11
debata (7)

Hasičská cisterna už vytvorila zábranu pri vjazde z Masarykovej ulice na Námestí slobody v Brne. Električky sa budú odkláňať tiež.

Podľa premiéra Bohuslava Sobotku česká vláda robí všetko pre to, aby v otázke bezpečnosti nič nepodcenila. Nie je podľa neho dôvod, aby Česi obmedzovali alebo rušili oslavy Vianoc a Nového roka. Dnes preveria aj situáciu na vianočných trhoch v Prahe.

„Domnievam sa, že by sme si tým útokom nemali nechať pokaziť vianočné sviatky. Verím, že v Českej republike nás čakajú pokojné Vianoce,“ povedal Sobotka, ktorého citovala ČT24.

Premiér pripomenul utorňajšiu dohodu s prezidentom českej polície Tomášom Tuhým a s ministrom vnútra Milanom Chovancom o posilnení policajnej prítomnosti na verejných priestranstvách, najmä v miestach, kde sa očakávajú oslavy príchodu nového roka. Chovanec počíta s nasadením niekoľkých stoviek policajtov; armáda by sa na opatreniach podieľať nemala. Česku podľa neho však žiadne konkrétne nebezpečenstvo terorizmu nehrozí.

„Chceme, aby Česká republika bola pripravená, aby sme boli bezpečné miesto. A je to aj určitý preventívny signál voči každému, kto by tu chcel narušovať verejný poriadok alebo ohrozovať bezpečnosť občanov,“ uviedol Sobotka.

Bezpečnosť bola podľa Sobotku jednou z kľúčových priorít roka 2016. Bezpečnostná situácia sa podľa neho na rozdiel od situácie v iných krajinách zlepšovala.

Zvyšujú sa podľa neho nielen počty policajtov, ale aj profesionálnych vojakov, a plné sú aj počty hasičov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Vianoce #vianočné trhy #Nový rok #útok v Berlíne