Nemecko aj Európa ďalej pátrajú po mužovi podozrivom z útoku v Berlíne

Polícia v Nemecku i ďalších európskych krajinách ďalej pátra po Tunisanovi Anisovi Amrim, ktorého podozrieva zo spáchania pondelkového atentátu na vianočný trh v centre Berlína. Nemecká polícia uskutočnila niekoľko razií, Tunisan zatiaľ stále uniká. Trhy na námestí Breitscheidplatz sa za zvýšených bezpečnostných opatrení znovu otvorili návštevníkom.

22.12.2016 09:32 , aktualizované: 20:00
nemecko, berlín, útok Foto: ,
Kvety a sviečky na vianočnom trhu v centre Berlína, ktorý sa stal miestom útoku.
debata (84)

„V kabíne kamióna sa našli (Amriho) odtlačky prstov a sú aj ďalšie dôkazy,“ uviedol minister vnútra Thomas de Maiziére, podľa ktorého je tak dvadsaťštyriročný Tunisan s vysokou pravdepodobnosťou páchateľom útoku. O Amriho vine je presvedčené aj najvyššie štátne zastupiteľstvo, ktoré na Tunisana vydalo zatykač. Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) v stredu vypísal odmenu 100 000 eur za informácie vedúce k jeho zadržaniu.

Raziu nemecká polícia vykonala okrem iného v Dortmunde na západe krajiny. V súvislosti s útokom polícia zasahovala v ubytovni v Emmerichu v Severnom Porýní-Vestfálsku, kde predtým býval Amri, a v niekoľkých berlínskych štvrtiach vrátane tamojšej mešity. Prehľadala tiež autobus v Heilbronne. Tunisana pri záťahoch však nechytila.

Nemecký Spolkový kriminálny úrad (BKA) v stredu vypísal odmenu 100 000 eur za informácie vedúce k zadržaniu hľadaného. Vyšetrovatelia ho zatiaľ považujú za hlavného podozrivého v prípade útoku kamiónom, pri ktorom v pondelok v Berlíne zomrelo 12 ľudí a 48 ďalších utrpelo zranenia.

Dôkazy pribúdajú

Podľa stanice RBB vyšetrovanie útoku komplikujú chyby príslušných úradov. V stredu sa pre ne údajne neuskutočnili razie v Berlíne a Severnom Porýní-Vestfálsku, ktoré boli odložené na štvrtok. Dôkazov proti Amrimu medzitým pribúda. Podľa nemeckých médií našla polícia na mieste činu jeho mobilný telefón a peňaženku. Úrady však túto informáciu zatiaľ nepotvrdili.

Podľa denníka The New York Times Amri na internete zisťoval, ako pripraviť výbušniny. Tunisan tiež údajne najmenej raz komunikoval s príslušníkmi organizácie Islamský štát (IS). Nemecké médiá zase uviedli, že v Berlíne skôr predával drogy. Kriminálnu minulosť má za sebou už v Taliansku, odkiaľ do Nemecka prišiel. Za podpaľačstvo v Taliansku strávil vo väzení 3,5 roka. Talianske ministerstvo vnútra uviedlo, že Amriho evidovalo ako problémového človeka, o sklonoch k islamizmu však záznamy nie sú. V Taliansku prešiel celkom šiestimi väznicami, sťahovali ho pre zlé správanie a šikanovanie.

Islamský terorizmus

Útok na vianočný trh v Berlíne si vyžiadal celkovo 12 obetí. Okrem zatiaľ identifikovaných šiestich Nemcov je medzi nimi aj pôvodný vodič kamióna z Poľska a turistky z Izraela a z Talianska. Zabitý poľský vodič Lukasz Urban je označovaný za hrdinu, pretože pravdepodobne zabránil väčšiemu krviprelievaniu. Na internete vznikla petícia, ktorá pre Urbana žiada najvyššie nemecké štátne vyznamenanie, ľudia tiež zakladajú zbierky, aby pomohli jeho rodine.

„Teoreticky sme všetci už dlho vedeli, že sme tiež cieľom islamského terorizmu,“ povedala kancelárka Angela Merkelová. „Som v posledných dňoch veľmi hrdá na to, ako pokojne množstvo ľudí na túto situáciu reagovalo,“ povedala.

Trhy opäť otvorili

Vianočné trhy na námestí Breitscheidplatz sa medzitým znovu otvorili návštevníkom. V kostole, okolo ktorého stánky stoja, sa konala krátka bohoslužba. Obchodníci sa z piety vzdali výrazných ozdôb, osvetlenia a veselej hudby. V okolí trhov polícia rozmiestnila betónové bloky, ktoré majú zabrániť prípadnému opakovaniu tragédie.

Niektorí konzervatívni politici v Nemecku vyzvali k sprísneniu zákonov, ktoré sa týkajú migrácie a bezpečnosti v krajine. Urobil tak napríklad poslanec Spolkového snemu za bavorskú CSU Stephan Meyer či bavorský minister financií Markus Söder, ktorý vyzval na „obrat o 180 stupňov“ v migračnej politike Nemecka. Prácu niektorých úradov kritizoval podpredseda vládnej CDU Armin Laschet. „Informácie týkajúce sa práce úradov, ktoré dostávame, sú otrasné,“ uviedol.

Denník Der Tagesspiegel s odvolaním sa na svoje zdroje uviedol, že v Berlíne sa rýchlo rozrastá salafistická scéna, podľa tajných služieb ju aktuálne tvorí 840 ľudí, čo je o 160 viac ako vlani. Asi polovicu salafistov v metropole hodnotia ako násilnú.
84 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #policajná razia #utečenecký tábor #útok v Berlíne