Sýrske Aleppo je opäť celé pod kontrolou vlády, oznámila armáda

Druhé najväčšie sýrske mesto Aleppo je opäť celé pod kontrolou vlády, oznámila sýrska armáda. Skončila sa tak štyri roky trvajúca nadvláda povstalcov nad niektorými časťami mesta. Z obliehaných oblastí odišli posledné konvoje s rebelmi aj civilistami. Ide o najväčšie víťazstvo sýrskej armády nad povstalcami od začiatku vojny v roku 2011, poznamenala agentúra AFP.

22.12.2016 10:22 , aktualizované: 20:10
debata (55)

Východné Aleppo bolo poslednou významnou baštou odporcov sýrskeho režimu. Povstalci východnú časť mesta obsadili v roku 2012. Aj Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) počas dňa hovoril o tom, že evakuácia z mesta by mohla skončiť v priebehu niekoľkých hodín. Podľa zdrojov OSN v noci a skoro ráno z poslednej povstaleckej enklávy odišlo 300 súkromných automobilov. Večer potom oblasť opustili posledné vozidlá s rebelmi a civilistami.

Armáda vo svojom vyhlásení odvysielanom v sýrskej televízii oznámila, že v Aleppe znovuobnovila „bezpečnosť“. „Vďaka krvi našich mučeníkov a obetiam z radov našich statočných ozbrojených zložiek a ich spojencov … môže velenie armády oznámiť návrat bezpečnosti do Aleppa, ktoré sa zbavilo terorizmu a teroristov,“ uviedla armáda.

Evakuovali 34-tisíc ľudí

Podľa hovorkyne MVČK Kristy Armstrongovej bolo z mesta za týždeň evakuovaných okolo 34-tisíc ľudí. Evakuácia začala pred týždňom. Povstalcov tak ako aj civilistov odviezli najmä do oblastí, ktoré sú v rukách opozície a tiež radikálnych skupín.

Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura uviedol, že je potrebné vyhnúť sa v Sýrii ďalším ťažkým bitkám, ako bola tá o Aleppo. Hrozí to podľa neho v Idlibe. Mnoho bojovníkov i civilistov odchádza práve tam, „ktorý sa môže stať ďalším Aleppom,“ povedal de Mistura. „Teraz je čas obnoviť politický proces a využiť obnovenú jednoty v Bezpečnostnej rade,“ povedal tiež. Rada tento týždeň odhlasovala rezolúciu, ktorá povoľuje vyslať ďalších pozorovateľov OSN na monitorovanie evakuácie Aleppa.

Mierové rozhovory

Rusko chce zvolať mierové rozhovory o Sýrii do Kazachstanu. De Mistura v tom nevidí problém a povedal, že nejde „o súťaž, ale o doplnenie a podporu prípravy ďalšieho kola rokovaní, ktoré OSN pripravuje na 8. februára“. OSN v minulosti usporiadala niekoľko kôl rozhovorov o Sýrii, ale dohoda na nich nevznikla.

K dobytiu Aleppa pomohla sýrskemu režimu ruská armáda, ktorá je v Sýrii od vlaňajšieho septembra. Ruský minister obrany Sergej Šojgu povedal, že pri ruskom bombardovaní bolo v Sýrii „zlikvidovaných“ 35-tisíc bojovníkov.

„Od začiatku aktivít ruské letectvo podniklo 17 800 operácií, zasiahlo v 71-tisíc prípadoch infraštruktúru teroristov, zlikvidovalo 725 výcvikových táborov, 405 výrobní výbušnín, 1 500 kusov vojenského zariadenia, 35-tisíc bojovníkov a medzi nimi 204 veliteľov,“ povedal Šojgu.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo