Putin sa v Moskve zúčastnil na poslednej rozlúčke so zavraždeným veľvyslancom

Vrcholní predstavitelia ruskej politiky a diplomacie sa dnes v moskovskom sídle ministerstva zahraničia rozlúčili s bývalým veľvyslancom v Turecku Andrejom Karlovom, ktorý začiatkom týždňa zahynul v Ankare pri útoku tureckého extrémistov.

22.12.2016 13:06
debata (39)
Medzi hosťami smútočného obradu boli prezident Vladimir Putin, premiér Dmitrij Medvedev aj minister zahraničia Sergej Lavrov.

Karlov od Putina dostal posmrtne čestný titul Hrdina Ruska, najvyššie ruské vojenské vyznamenanie.

Šéf diplomacie Lavrov o mŕtvom diplomatovi vyhlásil, že „zomrel na bojovom poste“. Meno Karlova sa objavilo na pamätnej doske v hale ministerstva, kde je zoznam ruských diplomatických pracovníkov, ktorí zahynuli v službe.

Putin sa podľa televíznych záberov krátko zastavil pri otvorenej rakve s nebožtíkom a prehovoril s pozostalými.

Podľa ruských diplomatov bol šesťdesiatdvaročný Karlov pôvodne koreanista, dlhé roky pôsobil ako veľvyslanec svojej krajiny v Pchjongjangu a Soule. Udržiaval vraj pravidelné a osobné kontakty s vtedajším severokórejským diktátorom Kim Čong-ilom.

Putin pre účasť na dnešnom pohrebe odsunul na piatok svoju bilančnú tlačovú konferenciu, na ktorej má podľa informovaných zdrojov okrem sociálnych a ekonomických problémov Ruska prehovoriť aj o boji proti medzinárodnému terorizmu, o situácii v Sýrii a o vzťahoch Ruska s USA.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #Ankara #ruský veľvyslanec