Litovčania našli vo vládnych počítačoch ruské sledovacie programy

Litva, ktorá leží na frontovej línii rastúceho napätia medzi Západom a Ruskom, obvinila Kremeľ zo zodpovednosti za pirátske útoky, ktoré postihli vládne počítače počas posledných dvoch rokov. Uviedla to agentúra Reuters.

23.12.2016 09:55
debata (44)

Šéf počítačovej bezpečnosti informoval Reuters o troch prípadoch, keď sa od vlaňajška vo vládnych počítačoch našli ruské sledovacie programy. Počas tohto roka sa Litovci dopočítali dvadsiatky pokusov o infikovanie.

„Sledovací program bežal najmenej pol roka pred tým, než sme ho objavili, podobne ako to bolo aj v Spojených štátoch,“ povedal Rimtautas Cerniauskas, ktorý riadi litovské stredisko počítačovej bezpečnosti.

Ruský špionážny program podľa Cerniaukasa preposiela všetky dokumenty, ktoré dokáže nájsť, ako aj všetky zadané heslá na internetové adresy, ktoré bežne používajú ruské tajné služby. „To len potvrdzuje, že ide o pokusy infiltrovať sa do našej politiky,“ povedal Cerniaukas.

Rusko obvinenia odmieta

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov tieto tvrdenia odmietol ako „smiešne“ a nepodložené. „Má to (sledovací program) napísané na sebe ‚vyrobené v Rusku‘?“ žartoval Peskov. „Úplne odmietame tento nezmysel,“ dodal. Samo Rusko podľa neho nepretržite čelí pirátskym útokom, ale bolo by podľa neho hlúpe z toho obviňovať cudzie vlády.

Litva na pozore

Litovské spravodajské služby vo svojej výročnej správe upozornili, že zameranie počítačových útokov sa presunulo od finančnej kriminality na cieľ v podobe politickej špionáže o štátnych inštitúciách.

Hoci počas októbrových volieb v Litve nebolo odhalené žiadne zasahovanie ruských počítačových pirátov, Cerniauskas mieni, že krajina ešte potrebuje uvedomiť si, ako je zraniteľná voči takému zasahovania.

„Rusi sú v tejto oblasti naozaj veľmi dobrí. Informačné vojnu využívajú oddávna. Počítačový svet je súčasťou tejto záležitosti, ktorá je temnejšia než samotná propaganda,“ povedal. Rusi majú podľa neho schopnosti, postoje a záujem podnikať tieto operácie, a tak je nevyhnutné tomu čeliť a uplatňovať protiopatrenia.

Litovskí predstavitelia, na ktoré sa zameral ruský sledovací program, boli na nižších alebo stredných pozíciách, ale cez ich počítače išli návrhy vládnych rozhodnutí v rôznych záležitostiach, uviedol Cerniauskas.

Rusko sa podľa šéfa litovskej kontrarozviedky Dariusa Jauniskise snažilo v roku 2012 zladeným útokom proti centrálnej banke a spravodajským serverom vyvolať chaos. „Je to všetko súčasťou psychologickej vojny,“ povedal.

Počet útokov stúpa

Obavy z útokov ruských hackerov sa dostali do popredia pozornosti počas kampane pri amerických prezidentských voľbách, keď nabúranie sa hackerov do elektronickej korešpondencie demokratov viedlo americké spravodajské služby ku vzneseniu obvinenia na adresu Moskvy.

Pobaltské štáty Litva, Estónsko a Lotyšsko, ktoré boli za komunizmu v područí Moskvy, vydesila ruská anexia Kryme v roku 2014 a ruská podpora separatistov vo východe Ukrajiny. Estónsko však zasiahli útoky počítačových pirátov proti vládnym i súkromným webom už v roku 2007, čo podľa úradov poslúžilo ako „budíček“.

Nemecká kontrarozviedka ohlásila pozoruhodný nárast ruských cielených počítačových útokov, ako aj propagandistických a dezinformačných kampaní zameraných na destabilizáciu nemeckej spoločnosti. Podľa šéfa spravodajcov sa Rusko môže snažiť ovplyvniť voľby v budúcom roku.
44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Litva #kybernetická bezpečnosť