Pri tureckých náletoch v Sýrii od štvrtka zahynulo 88 civilistov

Pri tureckých náletoch zomrelo od štvrtka na severe Sýrie 88 civilistov. Oznámila to organizácia sýrskych ochrancov ľudských (SOHR). Medzi mŕtvymi je podľa nej najmenej 24 detí. Turecko do bojov v Sýrii vstúpilo v auguste s tým, že sa bude podieľať na boji proti radikálom z Islamského štátu (IS).

23.12.2016 12:00
debata (30)

SOHR, ktorá sídli v Británii a opiera sa o informátorov v Sýrii, tvrdí, že vo štvrtok pri operáciách tureckého letectva prišlo o život 72 civilistov a ďalších 16 zahynulo v piatok ráno.

Turecká armáda zaznamenala tento týždeň v bojoch v oblasti mesta Al-Báb veľké straty. O život prišlo najmenej 16 jej vojakov, od augusta potom Ankara hlási medzi vojakmi vyše 30 obetí. Turecký minister obrany Fikri Işik vo štvrtok povedal, že turecká armáda na severe Sýrie zlikvidovala 1 005 členov IS.

Podľa tureckej organizácie Blocks turecká vláda blokuje prístup k niektorým webovým stránkam, aby zabránila šíreniu videa, ktoré zachytáva upálenie dvoch tureckých vojakov. IS toto video zverejnil vo štvrtok večer s komentárom, že je to záznam smrti dvoch zajatých tureckých vojakov.

Bojovníci IS ich údajne zadržali v okolí mesta Al-Báb. Podľa posledných správ je teraz v Turecku sťažený prístup na twitter aj YouTube. Nie je to po prvý raz, keď sa Ankara snaží týmto spôsobom zabrániť šíreniu materiálov považovaných za ohrozenie verejného poriadku alebo bezpečnosti, uviedla agentúra AP.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #SOHR