Merkelová: Naše hodnoty sú silnejšie ako terorizmus

Demokracia, právny štát a hodnoty, ktoré Nemecko vyznáva, sú alternatívou voči nenávisťou naplnenému svetu plného terorizmu a budú aj silnejšie ako terorizmus. Na piatkovej tlačovej konferencii to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. Nemecký štát podľa nej urobí všetko, aby občanov ochránil.

23.12.2016 17:48
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
debata (156)

„Môže sa nám na konci tohto týždňa uľaviť, že jedno akútne nebezpečenstvo pominulo. Nebezpečenstvo terorizmu ako takého trvá ďalej,“ uviedla Merkelová vo vyjadrení k usmrteniu Tunisana Amriho, ktorý bol podozrivý z útoku na vianočný trh v Berlíne. Islamský terorizmus a jeho činy sú podľa nej stále výzvou pre spoločnosť.

Spoluobčanov nemecká kancelárka ubezpečila, že kabinet bude robiť všetko, čo je v jeho silách, aby zabezpečil ich bezpečnosť. Príslušných ministrov tiež poverila analýzou toho, či je potrebné zmeniť zákony. „Tam, kde bude vidieť nutnosť politických alebo zákonných zmien, prijmeme vo vláde rýchlo nutné opatrenia,“ podotkla Merkelová, podľa ktorej prípad vyvolal celý rad otázok.

Výslovne poďakovala talianskej polícii, justícii a ďalším úradom, ktoré sa na zneškodnení Amriho pri Miláne podieľali, a ocenila aj spoluprácu s ďalšími štátmi. „Viem, že nepoľavia, pokiaľ nezistia, kto vedel o Amriho čine, kto ho podporoval alebo kryl,“ poznamenala na adresu nemeckých vyšetrovateľov.

„Naša demokracia, náš právny štát, naše hodnoty, naša ľudskosť sú alternatívou voči nenávisťou naplnenému svetu terorizmu a budú silnejšie ako terorizmus,“ dodala na záver asi šestiminutového vystúpenia.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #útok v Berlíne