Nastal čas na dohodu o ukončení sýrskej vojny, vyhlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore pogratuloval svojmu sýrskemu kolegovi Asadovi k oslobodeniu Aleppa od povstalcov a zdôraznil, že je potrebné uzavrieť dohodu o komplexnom vyriešení sýrskej krízy. Oznámil to v piatok Kremeľ.

23.12.2016 18:50
Vladimir Putin, Putin, Foto: ,
Ruský prezident Vladimi Putin.
debata (51)

Asad podľa vyhlásenia Damasku Putinovi odpovedal, že dobytie Aleppa otvorilo dvere k politickým krokom.

„Tento úspech umožnilo spoločné úsilie všetkých, kto sa spojili v boji proti medzinárodnému terorizmu v Sýrii. Teraz hlavná úloha spočíva v sústredení úsilia na otázky týkajúce sa pokroku v mierovom urovnaní, a to najmä cestou uzavretia dohody o komplexnom vyriešení sýrskej krízy,“ uviedol Putin.

Sýrskym vládnym silám k ovládnutiu povstaleckej bašty vo východnom Aleppe výrazne pomohlo ruské letectvo, ktoré v Sýrii pôsobí od minulej jesene, a iránski spojenci. Asad v telefonáte ocenil, že k oslobodeniu Aleppa najviac pomohlo Rusko ako hlavný spojenec Damasku.

Kríza v Sýrii sa začala v marci 2011 demonštráciami proti Asadovej vláde. Násilné potlačenie protestov viedlo k ozbrojenému povstaniu, ktoré prerástlo do občianskej vojny. Chaosu využili radikálni islamisti, aby ovládli časť Sýrie i susedného Iraku. Boje v Sýrii si podľa odhadov vyžiadali už vyše 300 000 mŕtvych.

Putin napísal Trumpovi, chce novú úroveň spolupráce oboch krajín

Ruský prezident Vladimir Putin napísal list novozvolenému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Vo vianočnom posolstve sa vyslovil pre zlepšenie rusko-amerických vzťahov a posilnenie vzájomnej spolupráce na medzinárodnej scéne na kvalitatívne novú úroveň v záujme svetovej bezpečnosti a stability.

List, ktorý má dátum 15. decembra, v piatok zverejnil Trumpov tím. Trump označil tieto Putinove myšlienky za „úplne správne“. Dúfa, že sa nimi obe strany budú riadiť a nebudú sa musieť uberať inou cestou. „Putin skutočne odoslal Trumpovi pozdrav k Vianociam a Novému roku, v ktorom vyjadril nádej v zlepšenie bilaterálnych vzťahov,“ potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Hovorca súčasne poprel, že by sa Rusko usilovalo o rozpútanie pretekov v zbrojení. Trump totiž uviedol, že začať preteky v zbrojení mu nevadí. Reagoval tak na otázku, aby vysvetlil svoj štvrtkový tweet, v ktorom vyzval na posilnenie a rozšírenie jadrového arzenálu Spojených štátov. „Všetkých prekonáme a vydržíme dlhšie ako všetci ostatní,“ uviedol Trump v telefonickom rozhovore s televíziou MSNBC.

Trumpov hovorca Sean Spicer v niekoľkých televíznych interview uviedol, že sa preteky v zbrojení konať nebudú, pretože budúci prezident zabezpečí, že ostatné krajiny vlastniace jadrové zbrane, ako je Čína alebo Rusko, nebudú ich kapacitu zvyšovať.

„Trump zaručí, aby ostatné krajiny pochopili, že sa nebude len nečinne prizerať a dovoľovať, aby k tomu došlo,“ uviedol Trumpov hovorca Spicer vo vysielaní televízie NBC. „Tieto krajiny potom prídu k rozumu a všetko bude v poriadku,“ dodal.

Sám Putin na tlačovej konferencii uviedol, že Rusko výrazne modernizuje svoje strategické jadrové prostriedky a podobné kroky Spojených štátov ho neprekvapujú. Reagoval tým na štvrtkový Trumpov tweet, že Washington musí posilniť a rozšíriť svoj jadrový potenciál. Platné zmluvy o obmedzení zbrojnej výroby Rusko neporušuje, poznamenal Putin.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Vladimir Putin #Bašár al-Asad #Donald Trump