ZDF: Erdogan mal osem účtov vo Švajčiarsku, stratil zmysel pre realitu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bol ako politik kedysi sám za mrežami, teraz necháva väzniť svojich oponentov. V zahraničí je vnímaný ako diktátor, väčšina Turkov si ho ctí. Má zdravotné problémy, trpí stratou zmyslu pre realitu a pôvod jeho bohatstva nie je celkom jasný. Vyplýva to z Erdoganovho profilu, ktorý na základe informácií expertov, diplomatov a tajných služieb predstavila nemecká verejnoprávna televízia ZDF.

24.12.2016 09:04
Recep Tayyip Erdogan Foto:
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (87)

Zvesti kolujú okolo Erdoganovho osobného majetku. Ako prezident zarába približne 9 000 eur mesačne, je považovaný za multimilionára. „Podľa našich zdrojov má Erdogan osem účtov vo Švajčiarsku. Jeho vysvetlenie, že v prípade týchto peňazí šlo o svadobné dary jeho synovi je nevierohodné,“ cituje ZDF z tajnej depeše amerického veľvyslanectva z roku 2004.

Program pripomína, že Erdogan v minulosti čelil podozreniu z korupcie. V roku 2013 sa na verejnosti objavili záznamy údajných telefonátov tureckého prezidenta a jeho syna Bilala. Erdogan na nich dáva pokyn k zmiznutiu veľkého množstva hotovosti. Turecký prezident poprel pravosť nahrávok a obvinil zo sprisahania duchovného a svojho niekdajšieho spojenca Fethullaha Gülena, ktorý podľa neho stojí aj za júlovým nevydareným pokusom o štátny prevrat.

ZDF cituje tiež z tohtoročnej analýzy nespresnenej západnej tajnej služby. Rozviedka opisuje Erdogana ako osamelého samovládcu, ktorý trpí stratou zmyslu pre realitu. Podľa televízie dokonca správa istej západnej tajnej služby naznačuje, že júlový pokus o puč v Turecku mohol byť v skutočnosti zinscenovaným „pseudo-pučom“.

Politicky a zrejme aj ľudsky prekonal Erdogan veľký obrat. Ešte v roku 2004 sa prezentoval ako osvietenec a reformista. Jednoznačne chcel Turecko zaviesť do Európskej únie. Od vtedajšieho nemeckého kancelára Gerharda Schrödera dostal cenu „Európana roka“. Podľa expertov citovaných ZDF sa neskôr stále viac radikalizoval a to aj v súvislosti s rastom svojej osobnej moci. Erdoganov hlad po moci zmieňuje aj americká správa z roku 2004.

V relácii sa špekuluje o tom, že 62-ročný turecký prezident denne športuje kvôli zdravotným problémom, vrátane problémom s váhou. Podľa západnej tajnej služby bojuje so zdravotnými komplikáciami od roku 2007. V dôsledku príhody s medzistavcovou platničkou mu vraj hrozila pracovná neschopnosť.

Pre väčšinu Turkov predstavuje Erdogan politika jasných slov aj silných gest. Konzervatívne zmýšľajúci občania ho vnímajú ako otca národa. „Má talent a tiež nutnú charizmu na to, aby prebudil u mnohých Turkov národnú hrdosť a využil toho pre seba,“ povedala Jenny Whiteová z Inštitútu tureckých štúdií vo švédskom Štokholme.

Erdogan nefajčí, nepije a ako silne veriaci moslim navštevuje pravidelne piatkové modlitby. Snaží sa tváriť štátnicky až hrdinsky, v prejavoch či diskusiách podlieha výbuchom emócií. Manželia Erdoganovci majú tradičné rozdelenie rolí. Turecký prezident pracuje, zatiaľ čo jeho žena sa stará o štyri deti a domácnosť. Svojho muža podporuje, podľa diplomatických zdrojov ho aj umierňuje.

Erdogan nechce, aby sa detaily z jeho súkromia verejne prepierali. Jeden novinár si v relácii posťažoval, že tureckého prezidenta sleduje 15 rokov, ale napriek tomu nevie, aké je jeho obľúbené jedlo alebo aké má koníčky.

ZDF vyvodzuje, že drsný život v uliciach Istanbulu naučil Erdogana už v mladosti, že sa musí brániť. Nemecký novinár Rainer Hermann, ktorý v meste pôsobil, tvrdí, že táto skúsenosť tureckého prezidenta ovplyvňuje dodnes. Podľa Hermanna neuhýba Erdogan pred stretmi, vie znášať nezdary a verí, že nakoniec vyhrá.

Televízia zmieňuje aj čriepky z Erdoganovho detstva a dospievania. V škole bol ako žiak priemerný a otázniky panujú okolo pravosti jeho neskôr získaného vysokoškolského diplomu. V mladosti sa nadchol pre futbal, otec jeho záľubu neschvaľoval, pretože krátke nohavice sa nezlučujú s moslimskou vierou. Erdoganova matka si zas želala, aby sa syn oženil so ženou, ktorá bude chodiť celá zahalená.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan