Kyjev a proruskí rebeli sa vzájomne vinia z porušovania prímeria

Ukrajinská vláda a proruskí rebeli sa vzájomne obviňujú z porušovania nového prímeria, ktoré malo so súhlasom oboch strán platiť na východnej Ukrajine od polnoci v noci na sobotu. Uviedla to agentúra AP s odvolaním sa na agentúru separatistov a vládne zdroje.

24.12.2016 12:45
debata (70)

Vládne jednotky vypálili od polnoci približne 140-krát, uviedla to Donecká agentúra DAN, ktorá je hlavným oznamovacím prostriedkom rebelov.

Ukrajinská vláda najprv ráno oznámila, že na bojovej línii nezaznamenala žiadne nové útoky, ale jej operačný štáb neskôr oznámil, že rebeli začali štyrikrát paľbu na troch rôznych miestach.

V posledných dňoch zahynulo v bojoch ďalších najmenej osem ukrajinských vojakov. To v stredu viedlo vládu a potom aj povstalcov k vyhláseniu nového prímeria. Pokoj zbraní prinajmenšom v čase sviatkov na konci roka verejne podporili prezidenti Ukrajiny a Ruska, dodala AP.

Konflikt trvá od roku 2014 a vyžiadal si odhadom viac ako 9 600 životov. Kyjev a Západ obviňujú Moskvu z vojenskej podpory separatistov, čo Rusko popiera. Aj vlani pre vianočné a novoročné sviatky dohodli prímerie na východe Ukrajiny, ale dlho nevydržalo.

Predchádzajúce prímerie vyhlásili k začiatku tohto školského roka. Vcelku bolo rešpektované, ako v posledných dňoch skôr sporadické prestrelky prerástli miestami v tvrdé boje s nasadením ťažkých zbraní.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti