Na východe Aleppa vybuchla nálož a mesto zasiahli aj nálety

Východnou časťou severosýrskeho mesta Aleppo v sobotu podľa informácií sýrskej štátnej otriasol silný výbuch. Explóziu údajne zapríčinila nálož, ktorú do budovy školy umiestnili povstaleckí bojovníci.

24.12.2016 16:23
debata (40)

Z oblasti práve naživo vysielal redaktor libanonskej televízie al-Manár napojenej na šiitské hnutie Hizballáh. V pozadí záberu zrazu zaznel silný výbuch a do vzduch sa vzniesol hustý oblak dymu. Incident si podľa neskoršieho vyjadrenia redaktora vyžiadal tri obete na životoch. Sýrska štátna tlačová agentúra SANA s odvolaním sa na policajné zdroje informovala o dvoch mŕtvych a 33 zranených.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktorá sa opiera o výpovede aktivistov priamo v Sýrii, informovala ešte skôr o obnovení náletov sýrskeho režimu na vidiecke oblasti kontrolované povstalcami v bezprostrednom okolí Aleppa.

Podľa agentúry Reuters by malo ísť o prvé nálety od nedávneho ukončenia evakuácií povstaleckých bojovníkov a civilistov z mesta. Piatkové letecké útoky podľa SOHR zasiahli tiež západnú, juhozápadnú a južnú časť Aleppa. Počet obetí na životoch bezprostredne známy nebol.

Sýrska armáda po štvrtkovom ukončení evakuácií všetkých povstaleckých bojovníkov a civilistov deklarovala, že opätovne prevzala kontrolu nad celým Aleppom, ktoré bolo pred vypuknutím vojny najväčším mestom krajiny. Povstalci ovládali východné štvrte Aleppa zhruba štyri roky a vzdali sa ich až pod tlakom mohutnej vládnej ofenzívy z posledných týždňov.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Aleppo