Netanjahu zaútočil na Obamu pre rezolúciu schválenú BR OSN

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zaútočil v sobotu na amerického prezidenta Baracka Obamu a obvinil ho z "hanebného" postoja Spojených štátov k rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktorá od Izraela požaduje zastavenie osídľovania okupovaného Predjordánska.

25.12.2016 08:12 , aktualizované: 13:57
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (124)

Netanjahu zároveň uviedol, že sa už teší na spoluprácu so svojím „priateľom“, novozvoleným americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

„Obamova administratíva uskutočnila v OSN hanebný protiizraelský útok zo zálohy,“ povedal Netanjahu, pričom rezolúciu o zákaze výstavby židovských osád, ktorú v piatok schválila BR OSN, označil za „bludnú“.

Trump sa približne hodinu po hlasovaní na sociálnej sieti Twitter vyjadril, že „čo sa týka OSN, veci sa po 20. januári zmenia“. Dvadsiaty január je dňom, keď bude Trump inaugurovaný do funkcie prezidenta.

Bezpečnostná rada OSN schválila v piatok rezolúciu, ktorá požaduje od Izraela zastavenie osídľovania okupovaného Predjordánska. Spojené štáty sa tentoraz hlasovania zdržali. Predtým takmer vždy využili na podporu Izraela právo veta a podobné rezolúcie zablokovali.

Izrael predvolal veľvyslancov, čo hlasovali za protiizraelskú rezolúciu

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslancov členských štátov Bezpečnostnej rady (BR) OSN, ktorí hlasovali za rezolúciu odsudzujúcu osídľovanie palestínskych území Izraelom. Informoval o tom hovorca rezortu diplomacie Emmanuel Nahšon.

Všetci veľvyslanci s výnimkou predstaviteľa Spojených štátov boli na ministerstvo predvolaní na „osobné stretnutia“, spresnil hovorca. Veľvyslancov, ako píše webové vydanie denníka Jediot achronot, si ministerstvo predvolalo aj napriek tomu, že je dnes nedeľa, ktorá nie je ich pracovným dňom, a navyše sú Vianoce.

Bezpečnostná rada prijala v piatok rezolúciu, ktorá odsudzuje izraelské osídľovacie aktivity na palestínskych územiach, a vyzvala židovský štát, aby tam výstavbu zastavil. V prospech uznesenia hlasovalo 14 štátov a jedna krajina – Spojené štáty – sa zdržala. A tým, že USA rezolúciu nevetovali, mohol byť dokument prijatý.

Ako už predtým informoval izraelský rozhlas, predseda izraelskej vlády Benjamin Netanjahu zrušil dnes kvôli kauze hlasovania v BR OSN plánovanú návštevu svojho ukrajinského náprotivka Volodymyra Hrojsmana v Izraeli.

Ukrajinský premiér mal do Izraela prísť v stredu budúci týždeň, Netanjahu však nariadil, aby bola jeho návšteva zrušená, keďže Ukrajina hlasovala v prospech rezolúcie.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Barack Obama #BR OSN #Benjamin Netanjahu