Supertajfún Nock-Ten zasiahol filipínsku pevninu

Silný tajfún Nock-Ten zasiahol dnes východné pobrežie Filipín, kde tak musia státisíce ľudí tráviť vianočné sviatky mimo domova. V súlade s predpoveďami tzv. supertajfún udrel na pevninu v oblasti ostrova Catanduanes, pričom rýchlosť vetra v nárazoch dosahovala 255 kilometrov za hodinu.

25.12.2016 08:18 , aktualizované: 17:20
debata

Na ostrove tvoriacom rovnomennú provinciu zlyhávajú elektrorozvodné a komunikačné siete, zatiaľ však nie sú hlásené nijaké prípady zranenia osôb. Ochromená je taktiež letecká a lodná doprava.

Tajfún sa teraz presúva ďalej smerom na západ, pričom jeho trasa vedie cez hlavný filipínsky ostrov Luzon. V pondelok sa priblíži aj k filipínskej metropole Manila, pri prechode hornatým vnútrozemím by však mohol zoslabnúť.

Prudký vietor, dážď a vlnobitie ohrozujú husto obývané oblasti, kde úrady vyzývali občanov, aby napriek oslavám Vianoc nezostávali doma a zhromaždili sa v evakuačných strediskách.

Guvernér jednej z provincií sa ľudí snažil presvedčiť aj prísľubom, že dostanú pečené bravčové mäso, ktoré je na Filipínach obľúbeným vianočným pokrmom. Väčšina obyvateľov Filipín sa hlási k rímskokatolíckemu vyznaniu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #tajfún