V nemeckom Augsburgu kvôli zneškodneniu bomby evakuovali 54-tisíc ľudí

Neobvyklý priebeh mal v nedeľu prvý sviatok vianočný v bavorskom Augsburgu. Desaťtisíce obyvateľov mesta ho nemohli stráviť vo svojich domovoch vzhľadom na zneškodňovanie veľkej leteckej bomby z druhej svetovej vojny. Najväčšia evakuácia občanov v povojnovej histórii Nemecka prebiehala pomerne pokojne, vyplýva z vyjadrení polície a krízového štábu.

25.12.2016 15:30
debata (5)

Príbytky muselo dopoludnia opustiť približne 54.000 ľudí zóny v okruhu asi 1,5 kilometra od miesta nálezu v centre mesta – teda takmer každý piaty obyvateľ tretieho najväčšieho mesta v Bavorsku.

Zneškodnenie bomby vážiacej 1,8 tony, ktorú objavili v utorok pri stavebných prácach, by malo popoludní trvať podľa odhadov asi päť hodín. V tom čase môžu v celej evakuačnej zóne ostať len dvaja pyrotechnickí experti.

Dopoludnia sa v zóne, zasahujúcej značnú časť centra mesta s 32 000 domác­nosťami, no tiež nemocnicou a desiatimi domovmi pre seniorov, nachádzalo relatívne málo ľudí. Väčšina obyvateľov tak zrejme odcestovala k priateľom alebo príbuzným už na Štedrý deň. Práve v to dúfali aj úrady, ktoré takúto možnosť občanom odporúčali. Do šiestich núdzových centier zriadených mestom dorazilo len niekoľko sto ľudí.

„Vianoce 2016 v Augsburgu vyzerajú inak, ako sme to všetci očakávali,“ uviedol starosta Kurt Gribl. Pre zneškodnenie bomby zvolili sviatočné dni aj preto, aby sa nemusela v značnom rozsahu narušiť mestská hromadná doprava, zatvárať obchodné prevádzky a prerušovať práca v podnikoch. Pyrotechnici navyše upozornili, že by sa so zneškodnením nálezu nemalo dlho otáľať.

Evakuačnú akciu zabezpečovalo okolo 900 policajtov a stovky hasičov, ktorí mali za úlohu zabezpečiť, že vo vyhradenej zóne nikto neostane. Do Augsburgu prišlo aj 4 000 pomocníkov z Červeného kríža a rôznych pohotovostných zložiek z celého Bavorska. K dispozícii boli tiež autobusy a vyše 200 sanitiek.

Menšie problémy boli podľa krízového štábu s viacerými seniormi, ktorí sa prihlásili na príslušnej telefonickej linke a žiadali o odvoz až pomerne neskoro. Ojedinele narazili tiež na ľudí, ktorí odmietali odísť dobrovoľne.

Dotknutým obyvateľom Augsburgu ponúkali dočasné ubytovanie aj mnohí ľudia z okolia prostredníctvom sociálnych sietí, pričom miestny útulok ponúkol prichýlenie domácich zvierat.

Doteraz najväčšia evakuácia v dôsledku nálezu leteckej bomby sa uskutočnila v Nemecku v meste Koblenz v roku 2011, vtedy muselo príbytky opustiť 45 000 ľudí. O štyri roky neskôr to v Kolíne nad Rýnom bolo 20 000 evakuo­vaných.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bavorsko #druhá svetová vojna