Japonský premiér navštívil americký vojenský cintorín na Havaji

Japonský premiér Šinzó Abe položil vence na americkom vojenskom cintoríne na Havaji, kde počas svojej dvojdňovej návštevy zavíta do prístavu Pearl Harbor a uctí si pamiatku obetí japonského útoku z decembra 1941. Tam sa objaví po boku amerického prezidenta Baracka Obamu.

27.12.2016 07:32
Šinzó Abe, havaj Foto: ,
Japonský premiér Šinzó Abe položil vence na americkom vojenskom cintoríne na Havaji.
debata (2)

Abe prišiel na Havaj 75 rokov od útoku, po ktorom sa Spojené štáty zapojili do druhej svetovej vojny. Krátko po prílete zavítal na cintorín príslušníkov amerického vojska, kde položil veniec a uctil chvíľou ticha amerických vojakov padlých vo vojne.

Ešte pred príletom vyhlásil že chce svojou návštevou vyslať do sveta posolstvo, že Japonsko nikdy nebude opakovať zverstvá z minulých vojen. Vyjadril pritom nádej, že jeho čin potvrdí zmierenie medzi oboma krajinami, ktoré sú teraz spojencami.

Abe na Havaji zavítal tiež k pamätníku obetí nehody z roku 2001, keď sa japonská rybárska loď zrazila s americkou ponorkou a zahynulo deväť členov americkej posádky.

Abe sa stane prvým japonským úradujúcim premiérom, ktorý sa vydá na základňu Pearl Harbor, kde počas útoku zomrelo vyše 2 400 amerických vojakov. Jeden z preživších Alfred Rodrigues agentúre AP povedal, že návštevu víta. Ospravedlňovať sa však podľa neho nie je nutné. „Vojna je vojna. V podstate robili, čo sa od nich čakalo a my tiež. Necítim voči nim žiadnu nenávisť,“ vyhlásil americký veterán.

Japonský premiér ospravedlnenie za činy vtedajšieho vedenia svojej krajiny neplánuje.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Šinzo Abe #Pearl Harbor