Ministri zahraničia Ruska a Turecka debatovali o prímerí v Sýrii

Ministri zahraničia Ruska a Turecka Sergej Lavrov a Mevlüt Čavušoglu sa v telefonickom rozhovore zhodli, že je potrebné tlačiť na uzavretie prímeria v Sýrii a pripraviť prípadné mierové rozhovory v kazašskej metropole Astana. Informovala o tom ruská diplomacia. Podľa Lavrova sýrska vláda už rokuje s opozíciou. Organizácia HNC, ktorá zastrešuje opozíciu, ale o žiadnych takých rokovaniach nevie.

27.12.2016 11:15 , aktualizované: 14:00
debata (21)

Šéfovia diplomacií oboch krajín „zdôraznili nutnosť rýchleho dokončenia dohôd týkajúcich sa praktických záležitostí vedúcich k ukončeniu vojenských akcií (v Sýrii), oddelenie umiernenej opozície od teroristických skupín a prípravy stretnutia v Astane,“ citovala agentúra Reuters z vyhlásenia ruskej diplomacie.

Ako uviedol počas piatkovej výročnej tlačovej konferencie ruský prezident Vladimir Putin, Turecko zohralo spolu s Ruskom a Iránom významnú úlohu pri oslobodení sýrskeho Aleppa. Evakuácia obyvateľov východnej časti tohto mesta by bez ich súčinnosti „a bez dobrej vôle sýrskeho prezidenta Bašára Asada“ nebola možná, uviedol Putin.

Ruský prezident tiež povedal, že budúcim krokom k urovnaniu sýrskej krízy by mala byť zmluva o prímerí platná pre celé územie Sýrie. Irán, Turecko aj Asad podľa neho súhlasia s tým, že miestom budúceho rokovania o Sýrii bude v polovici januára kazašská metropola Astana.

Práve pred týmto stretnutím v Astane sa teraz konajú rozhovory medzi Damaskom a opozíciou, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na šéfa ruskej diplomacie. Kde presne sa konajú, Lavrov nijako nespresnil.

Na vyhlásenie Moskvy ihneď reagovali zástupcovia sýrskej opozície, ktorí tvrdia, že o žiadnych rozhovoroch nič nevedia. „My v opozičnej vyjednávacej komisii s tým nemáme nič spoločné,“ povedal agentúre Reuters George Sabra. Opozičná vyjednávacia komisia (HNC), ktorá vznikla v decembri 2015 v Saudskej Arábii, bola účastníkom skorších mierových rozhovorov v Ženeve.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #prímerie #Bašár al-Asad