V Turecku sa začal prvý veľký proces s údajnými pučistami

V Istanbule sa začal prvý veľký proces s policajtmi podozrivými zo spoluúčasti na nevydarenom júlovom puči. Pred súdom je 29 policajtov, ktorí sú obvinení z neplnenia rozkazov. Proces sa koná za prísnych bezpečnostných podmienok v areáli väznice Silivri pri Istanbule.

27.12.2016 12:24
Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pri júlovom prejave v Istanbule, v ktorom označil pokus o prevrat za vlastizradu.
debata (15)

Podľa agentúr hrozí v prípade usvedčenia 21 obžalovaným doživotné väzenie. Sú obvinení z členstva v hnutí duchovného Fetullaha Gulena, ktorému Turecko pokus o prevrat pripisuje. Obžalovaní sa previnili tým, že neplnili rozkazy, podľa ktorých mali chrániť palác prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ôsmim ďalším obžalovaným hrozia tresty od 7,5 do 15 rokov väzenia. Gülen, ktorý žije v USA, obvinenia z prípravy prevratu odmietol.

Osoby, ktoré sú označované za hlavných strojcov prevratu, majú súdiť neskôr v Ankare, podľa agentúry Reuters zrejme na budúci rok. Ankara už ohlásila, že bude potrebné postaviť špeciálnu súdnu sieň, pretože tie súčasné nie sú schopné pojať taký veľký počet osôb, ktoré budú obžalované.

Turecko kvôli puču pozatýkalo približne 40 000 ľudí a ďalšie desiatky osôb prepustili z práce alebo preradili na inú pozíciu. Záťahy sa týkajú armády, polície, verejnej správy i súkromného sektora.

V Turecku sa už konalo niekoľko menších procesov, ale ten, ktorý sa začal dnes, je považovaný za prvé veľké súdne pojednávanie vedené v najväčšom meste štátu. pri súdnej sieni hliadkuje množstvo policajtov a novinári nedostali povolenie vziať si dovnútra fotoaparáty ani žiadne iné zariadenie.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #súdny proces #policajti #pokus o prevrat v Turecku