Kráľovná Alžbeta podporovala brexit, tvrdí redaktorka BBC

Britská kráľovná Alžbeta II. sa v súkromí vyslovila za odchod svojej krajiny z Európskej únie. Tvrdí to politická redaktorka BBC Laura Kuenssbergová, ktorá sa odvoláva na svoj zdroj. Novinárka rešpektovaného médiá tak podporila podobné predošlé tvrdenia bulvárneho denníka The Sun, ktoré Buckinghamský palác odmietol ako zavádzajúce. Od panovníčky Spojeného kráľovstva sa tradične očakáva politická neutralita.

27.12.2016 14:09
Kráľovná Alžbeta II. Foto: ,
Kráľovná Alžbeta II.
debata (12)

Kráľovná sa podľa Kuenssbergovej vyjadrila v prospech takzvaného brexitu na súkromnom obede, ktorý sa konal pred tohtoročným júnovým referendom, v ktorom Briti rozhodli o vystúpení krajiny z EÚ. Novinárka informáciu o Alžbetinom názore predtým nezverejnila, pretože ju mala len od jedného zdroja.

„Pri neformálnom rozhovore s jedným z mojich kontaktov (mi) povedali: Vieš čo? V určitom okamihu to vyjde najavo a ja ti (to) hovorím teraz a neviem, či sa toho BBC dotkne, ale kráľovná ľuďom na súkromnom obede oznámila, že si myslí, že by sme z EÚ mali odísť, "vyhlásila Kuenssbergová podľa servera denníka The Guardian. "Pri tom obede zrejme povedala: Nevidím dôvod, prečo nemôžeme jednoducho odísť. V čom je problém?,“ dodala redaktorka s tým, že sa jej však informáciu nepodarilo rýchlo nezávisle overiť.

O údajnej podpore brexitu zo strany kráľovnej informoval už v marci britský bulvárny denník The Sun. Jeho tvrdenie však Buckinghamský palác odmietol ako zavádzajúce a na denník sa úspešne sťažoval u britskej novinárskej asociácie IPSO. The Sun napriek tomu vtedy uviedol, že na svojej správe trvá. Odvolával sa v nej na nemenované zdroje, podľa ktorých kráľovná nesúhlas s členstvom v EÚ vyslovila najmenej dvakrát za posledné desaťročia.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta II. #Brexit