Iracký premiér: Likvidácia islamistov potrvá tri mesiace

Zlikvidovať Islamský štát potrvá tri mesiace, vyhlásil v utorok iracký premiér Hajdar Abad. Iracká armáda a jej spojenci sa teraz snažia vytlačiť islamistov z druhého najväčšieho irackého mesta Mosul, kde ofenzíva začala už 17. októbra.

27.12.2016 15:59
debata (36)

„Okolnosti naznačujú, že Irak potrebuje tri mesiace na zlikvidovanie DAÍŠU,“ citovala Abádího iracká štátna televízia. DAÍŠ je arabskou skratkou pre takzvaný Islamský štát.

Iracké špeciálne jednotky už dobyli asi štvrtinu Mosulu, ich postup ale spomaľujú neustále protiútoky ozbrojencov, ktorí využívajú ostreľovačov, samovražedných atentátnikov aj výbušniny nastražené v automobiloch. Mosul sa dostal pod kontrolu islamistov ako jeden z prvých už v polovici roku 2014. Iracké úrady nezverejňujú počet civilných či armádnych obetí, podľa lekárov sú ale v bojoch každý deň zranené desiatky ľudí.

Elitné iracké jednotky sú jedinou silou, ktorá vstúpila do Mosulu z východu. Iracká armáda, polícia a kurdské oddiely postupujú zo severu a z juhu, zatiaľ čo šiitske milície zo západu. Ofenzíva pri Mosule je najväčšou irackou vojenskou operáciou od invázie vedenej Američanmi v roku 2003. Podieľajú sa na nej desiatky tisíc irackých vojakov, policajtov, členov kurdských síl, sunnitských kmeňových bojovníkov a príslušníkov šiitskych milícií.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #IS