Izrael obvinil USA, že aktívne pomáhali pri kritickej rezolúcii OSN

Izrael obvinil dnes vládu amerického prezidenta Baracka Obamu, že aktívne pomáhala zostaviť rezolúciu OSN, ktorá požaduje zastavenie budovania izraelských osád v okupovanom Predjordánsku. Uviedol, že dôkaz o tom získal z arabských zdrojov.

27.12.2016 22:14
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, respektíve jeho hovorca, uviedol, že Izrael má informácie o tom, že USA stáli za rezolúciou OSN.
debata (22)

Hovorca premiéra Benjamina Netanjahua David Keyes povedal, že Izrael má „nepriestrelnú informáciu“ o tom, že Biely dom sa aktívne podieľal na formulácii textu tejto rezolúcie. S odvolaním sa na arabské zdroje uviedol, že Biely dom vyvíjal „silný nátlak“, aby bola schválená.

Piatková rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN je veľkým diplomatickým víťazstvom Palestínčanov, zatiaľ čo v Izraeli vyvolala veľké pobúrenie. Spojené štáty predtým takmer vždy využili na podporu Izraela právo veta a podobné rezolúcie zablokovali, tentoraz sa však hlasovania zdržali.

Palestínčania dúfajú, že novoprijatá rezolúcia im poskytne oporu na januárovej blízkovýchodnej mierovej konferencii v Paríži. Hovorca izraelského premiéra dnes povedal, že Izrael sa na tejto konferencii nezúčastní.

Novozvolený americký prezident Donald Trump sa približne hodinu po piatkovom hlasovaní Bezpečnostnej rady OSN na sociálnej sieti Twitter vyjadril, že „čo sa týka OSN, veci sa po 20. januári zmenia“. Dvadsiaty január je dňom, keď bude Trump inaugurovaný do funkcie prezidenta.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #osady