Turecko a Rusko sa vraj dohodli na prímerí v Sýrii

Turecko a Rusko sa dohodli na návrhu, ktorý má viesť k prímeriu v Sýrii. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom informovala agentúra Anadolu.

28.12.2016 12:44
syria, alepoo Foto: ,
Moskva a Teherán pomohli dobyť strategicky dôležité mesto Aleppo.
debata (4)

Dodala, že obe krajiny sa usilujú o to, aby pokoj zbraní nadobudol účinnosť už v stredu o polnoci. Hovorca tureckej diplomacie správu zatiaľ odmietol komentovať, mlčí aj ruská strana.

Zástupcovia Ruska, Iránu a Turecka minulý týždeň po rokovaní v Moskve uviedli, že sú pripravení pomôcť vyjednať mierovú dohodu medzi sýrskou vládou a opozíciou. V takzvanej moskovskej deklarácii tiež potvrdili odhodlanie spoločne bojovať proti Islamskému štátu a radikálnej Fronte dobytia Sýrie, predtým zvanej Fronta An-Nusra.

„Irán, Rusko a Turecko sú pripravené prispieť k návrhu dohody medzi sýrskou vládou a opozíciou, o ktorej sa už teraz rokuje, a sú pripravené stať sa jej garantmi,“ uvádza sa v deklarácii. „Vyzvali tiež ďalšie krajiny, ktoré majú na situáciu v oblasti vplyv, aby urobili to isté (pomohli vyjednať dohodu),“ citovala z dokumentu agentúra Reuters.

Moskva a Teherán vystupujú na sýrskom bojisku ako spojenci sýrskeho prezidenta Bašara Asada, ktorému naposledy pomohli dobyť strategicky dôležité mesto Aleppo na severe Sýrie. Ankara naopak patrí k ostrým kritikom Damasku a podporuje umiernených povstalcov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Turecko