Trump kritizoval Obamovu administratívu pre postoj k Izraelu

Budúci americký prezident Donald Trump v stredu kritizoval správanie administratívy končiaceho prezidenta Baracka Obamu voči Izraelu. Naznačil, že pod jeho vedením budú USA k židovskému štátu oveľa ústretovejšie.

28.12.2016 16:17
Donald Trump, Trump, Foto:
Novozvolený americký prezident Donald Trump kritizoval počínanie svojho predchodcu vo vzťahu k Izraelu.
debata (22)

Spojené štáty sa minulý týždeň zdržali hlasovania v Bezpečnostnej rade OSN. Umožnili tak prijatie rezolúcie, ktorá od Izraela žiada zastaviť výstavbu osád na okupovaných palestínskych územiach.

„Nemôžeme sa ďalej prizerať, ako sa s Izraelom jedná s úplným pohŕdaním a neúctou. Mali v Spojených štátoch veľkého priateľa, ale … už to tak nie je,“ napísal Trump na Twitteri.

„Začiatkom konca bola hrozná dohoda s Iránom, a teraz to (OSN)! Zachovaj si silu, Izrael, 20. január sa rýchlo blíži,“ dodal Trump, ktorý sa úradu amerického prezidenta ujme na slávnostnej ceremónii práve 20. januára.

V piatok Bezpečnostná rada OSN prijala rezolúciu, ktorá požaduje od Izraela ukončenie výstavby židovských osád na okupovaných palestínskych územiach vrátane východnej časti Jeruzalema. Spojené štáty, ktoré židovský štát v predchádzajúcich hlasovaniach v OSN vždy podporovali, sa tentoraz hlasovania zdržali. Dokument tak mohol prejsť. Izrael už oznámil, že sa rezolúcii nepodriadi.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Barack Obama #Donald Trump