Senátor USA hrozí Moskve sankciami, ak Rusi zasiahli do volieb

Americký republikánsky senátor Lindsey Graham počas návštevy Lotyšska povedal, že Rusko môže očakávať ďalekosiahle sankcie, ak vyšetrovanie potvrdí, že sa Moskva miešala do prezidentských volieb v USA.

28.12.2016 21:35
debata (250)

Graham povedal, že poslanci oboch hlavných politických strán v americkom Kongrese sú skeptickí voči popretiam akéhokoľvek zasahovania, ktoré počuli zo strany ruskej vlády.

„Predpokladám, že obe strany podporia sankcie, ktoré tvrdo zasiahnu Rusko a osobitne (ruského prezidenta Vladimira) Putina ako jednotlivca,“ povedal Graham reportérom v Rige. Žiadne podrobnosti o možných sankciách však neuviedol.

„Rusko sa pokúša zlomiť chrbát všetkým demokraciám vo svete,“ povedal ďalej a dodal, že Lotyšsko je „sústavne bombardované… ruskou agresiou a zasahovaním“.

Graham absolvuje tento týždeň spolu s ďalším republikánskym senátorom Johnom McCainom a demokratickou senátorkou Amy Klobucharovou návštevy Estónska, Lotyšska a Litvy.

McCain označil správanie Ruska za „neprijateľné“. Na stretnutí s lotyšským prezidentom Raimondsom Véjonisom potvrdil záväzok Spojených štátov voči Pobaltiu a zdôraznil, že vzťahy USA s troma bývalými sovietskymi pobaltskými republikami sa za nového amerického prezidenta nezmenia.

Vo štvrtok navštívi trojica amerických senátorov hlavné mesto Litvy, Vilnius. V pláne majú tiež návštevy Ukrajiny, Gruzínska a Čiernej Hory.

250 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #prezidentské voľby v USA #hackerské útoky