Vyšetrovatelia havárie lietadla nevylučujú ani terorizmus

Ruské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že na troskách armádneho lietadla, ktoré sa zrútilo pri čiernomorskom stredisku Soči, sa nenašli žiadne známky výbuchu ani požiaru. Uviedla to agentúra TASS, ktorá usporiadala tlačovú konferenciu k práci vládnej komisie pre likvidáciu následkov nedeľnej katastrofy. Prítomný náčelník služby bezpečnosti letov vojenského letectva Sergej Bajnetov ale zároveň povedal, že vyšetrovanie havárie pri Soči pracuje aj s verziou terorizmu.

29.12.2016 12:52
rusko, lietadlo, soči, alexandrov Foto: ,
Na snímke z ruskej televízie preprava čiernej skrinky so záznamami o lete z lietadla, ktoré v nedeľu spadlo s 92 ľuďmi na palube do Čierneho mora.
debata (29)

„Mohlo tam byť mechanické pôsobenie. Terorizmus nie je nevyhnutne spojený s výbuchom. Preto ani jednu verziu (príčin nehody) neodmietame,“ povedal Bajnetov na otázku novinárov o možnosti teroristického aktu ako príčiny havárie, pri ktorej zahynulo všetkých 92 osôb, ktoré boli na palube, väčšinou išlo o členov armádneho umeleckého súboru Alexandrovovci.

Bajnetov uviedol, že celý let stroja TU-154 pred katastrofou trval zhruba 70 sekúnd, výška, v ktorej sa nachádzalo lietadlo, bola okolo 250 metrov a rýchlosť činila 360–370 km/hod. Rádiová výmena s vežou bola mimoriadne krátka, všetko bolo dostatočne štandardné. „Bola tam ale jedna veta, ktorá nasvedčuje vzniku mimoriadnej situácie, tá trvala asi desať sekúnd. Nič viac nám ale nehovorí,“ povedal Bajnetov.

Minister dopravy Maxim Sokolov na tlačovej konferencii potvrdil, že sa verzia teroristického aktu preveruje, nie ale ako hlavný. Ďalej uviedol, že stroj Tu-154 bol úplne zničený nárazom na vodnú hladinu a morské dno. Za havárií očividne bola „nesprávna funkcia“ techniky, vyhlásil.

Analýza záznamov z dvoch „čiernych skriniek“ havarovaného stroja pokračuje dobre a skončí tento týždeň, možno už v piatok. Oznámila to dnes na svojom webe ruská agentúra Ria Novosti s odvolaním sa na informáciu ministerstva obrany. To zároveň ohlásilo nález veľkého množstva zamotanej pásky z tretieho záznamníku, ten je ale bez ochranného obalu a pravdepodobne zničený.

Stav oboch skôr nájdených záznamníkov – zapisovača technických parametrov aj hlasových záznamov – je dobrý a ich analýza bude dovŕšená v najbližšej dobe, možno „už zajtra“, povedal dnes agentúre Ria Novosti nemenovaný zdroj z ministerstva obrany.

Potápači dnes podľa neho našli veľké množstvo pásky pravdepodobne z tretieho záznamníka, ktorý je ale mechanicky deformovaný a dlho ležal v morskej vode. Zdroj ruskej agentúry vyjadril nádej, že aj napriek poškodeniu záznamu ho bude možné aspoň čiastočne dešifrovať. Tretí záznamník sa nachádzal v chvostovej časti lietadla a zdvojuje záznamy ostatných dvoch skriniek.

Všetky nájdené fragmenty havarovaného lietadla Tu-154 už boli podľa ministerského zdroja vyzdvihnuté a pátracie operácie v Čiernom mori sa končia. Nájdených bolo celkovo 1800 kusov a úlomkov lietadla, uviedol ministerský zdroj. Objavených bolo tiež 20 tiel a pozostatky takmer všetkých obetí – 239 fragmentov ti­el.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pád lietadla s Alexandrovovcami