Rumunský prezident menoval do čela vlády Grindeanua

Rumunský prezident Klaus Iohannis dnes vymenoval do čela vlády sociálneho demokrata Sorina Grindeanua. Prezident už podpísal menovací dekrét, ale Grindeanu musí ešte získať súhlas parlamentu.

30.12.2016 10:24
Sorin Grindeanu, Rumunsko Foto: ,
Sorin Grindeanu (vľavo) bol rumunským prezidentom Klausom Iohannisom menovaný do čela vlády.
debata

Iohannis tento týždeň odmietol vymenovať premiérkou Sevil Shhaidehovou, ktorú navrhovali aj sociálni demokrati a ktorá je moslimského vyznania.

Štyridsaťtriročný Grindeanu je matematik a v minulosti bol starostom Temešváru v západnom Rumunsku. Parlament by mal o nominácii hlasovať budúci týždeň a predpokladá sa, že Grindeanua schváli. Sociálnodemokra­tická strana PSD získala spolu so svojím dlhoročným spojencom Alianciou liberálov a demokratov pre Európu (ALDE) v nedávnych voľbách väčšinu kresiel v oboch komorách parlamentu. Koalícia tam má prevahu 250 zo 465 mandátov.

Grindeanu je druhým kandidátom PSD na post predsedu vlády. Pôvodne strana navrhovala ekonómku Shhaidehovou, ktorá sa mohla stať prvou moslimkou na čele rumunskej vlády. Je turkotatarského pôvodu a na post ju navrhol bývalý premiér a šéf PSD Liviu Dragnea.

Jej manželom je Sýrčan Akram Shhaideh, ktorý vlani získal rumunské občianstvo a vyjadroval podporu sýrskemu prezidentovi Asadovi. Dragnea je rodinný priateľ – bol Shhaidehovej na svadbe. Vyzval rumunské spravodajské služby, aby určili, či manžel političky predstavuje bezpečnostnú hrozbu. On sám o tom pochybuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #Klaus Iohannis #Sorin Grindeanu