Dáma s hranostajom a slávna zbierka patrí Poľsku. Kúpilo ju za smiešnu cenu

Poľská vláda kúpila súkromnú zbierku, ktorej súčasťou je aj slávny obraz talianskeho majstra Leonarda da Vinciho Dáma s hranostajom. Za kolekciu 86 000 umeleckých diel a tisícov ďalších predmetov zaplatila Varšava sto miliónov eur, informovali svetové agentúry.

30.12.2016 12:32
debata (5)
zväčšiť Leonardo da Vinci: Dáma s hranostajom Foto: Wikipedia
Leonardo da Vinci, Dáma s hranostajom Leonardo da Vinci: Dáma s hranostajom

Je to približne 5 percent z jej skutočnej trhovej ceny, ktorá sa pohybuje medzi 2,3 až 2,4 miliardy eurami informuje BBC.

Zbierku umeleckých predmetov, ktorú zhromaždila poľská šľachtická rodina Czartoryských, predal po zložitých rokovaniach s poľským ministerstvom kultúry člen rodu Adam Karol Czartoryski. Cieľom poľskej vlády bolo podľa ministerstva odkúpením zbierky zabezpečiť, aby sa vzácne diela v nej obsiahnuté zachovali aj pre ďalšie generácie Poliakov.

Okrem da Vinciho Dámy s hranostajom obsahuje zbierka, ktorú bolo doteraz možné vidieť v Krakove, tiež diela Rembrandta či Augusta Renoira. Okrem desaťtisícov umeleckých diel obsahuje približne 250 000 rukopisov a ďalších vzácnych kníh.

Cena, za ktorú Poľsko zbierku obstaralo, je podľa ministra kultúry Piotra Glińského „zlomkom trhovej hodnoty“. Czartoryski pri podpise zmluvy uviedol, že sa cíti, ako by štátu zbierku daroval.

Da Vinciho Dáma s hranostajom

Dáma s hranostajom sa v zbierke kniežat Czartoryských objavila v roku 1798, keď ju člen rodu a neskorší cársky minister zahraničia Adam Jerzy Czartoryski kúpil pre svoju matku Isabelu. Portrét na orechovom dreve podľa všetkého zobrazuje Ceciliu Galleraniovou, šestnásťročnú milenku milánskeho vojvodu Lodovica Sforzu, na ktorého dvore da Vinci pôsobil.

Po poľských nepokojoch v roku 1830 visel portrét ďalších 46 rokov v parížskom hoteli, kde sa usadila poľská emigrácia. Druhýkrát Krakov opustil po okupácii Poľska, keď krátko visel v berlínskom múzeu cisára Fridricha a na konci vojny aj v bavorskom dome Hansa Franka, vládcu Generálneho gouvernementu. Do Krakova sa vrátil v roku 1946.

Dáma s hranostajom vznikla okolo roku 1490. Okrem Dámy s hranostajom a Mony Lisy vystavenej v parížskom Louvri namaľoval da Vinci už len dva svetské ženské portréty – obraz Ginevry de'Bence, ktorý v súčasnosti vlastní washingtonská National Gallery of Art, a portrét dámy v červenom známy ako La Belle Ferroniere, ten sa tiež nachádza v renesančných zbierkach v Louvri. Podľa jednej z teórií ide o portrét tej istej ženy, ako tej, ktorá drží v náručí bielu lasičku. (CT24)

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Leonardo da Vinci #zbierka Czartoryských