K atentátu v Istanbule sa prihlásila organizácia Islamský štát

K teroristickému útoku v istanbulskom klube z noci zo Silvestra na Nový rok sa dnes prihlásila radikálna organizácia Islamský štát (IS). Urobila tak prostredníctvom agentúry Amak, ktorú islamisti na komunikáciu so svetom používajú. Obetí útoku je 39. Väčšina z nich sú cudzinci. Turecká polícia už v súvislosti s atentátom zadržala osem podozrivých.

02.01.2017 07:24 , aktualizované: 13:10
turecko, istanbul, útok Foto: ,
Kvety pri klube Reina, ktorý sa stal terčom útoku.
debata (83)

„Ako pokračovanie požehnaných operácií, ktoré Islamský štát vykonáva proti ochrancovi kríža Turecku, hrdinský vojak kalifátu zasiahol jeden z najznámejších nočných klubov, kde kresťania slávia svoj odpadlícky sviatok,“ uviedol IS vo vyhlásení. Páchateľ podľa agentúry Amak strieľal na rozkaz vodcu IS a samozvaného kalifa abú Bakra Bagdádího.

Organizácia Islamský štát sa v minulosti len zriedka hlásila k teroristickým útokom na tureckom území, upozornila agentúra AFP. Islamisti podľa odborníkov týmto postupom chceli síce vyslať Ankare jasný signál, nechceli však zároveň stratiť podporu, ktorú im poskytujú určité sunnitské kruhy v Turecku.

Zatiaľ neznámy strelec, ktorý by podľa tureckých médií mohol byť Uzbek alebo Kyrgiz, zabil v noci zo soboty na nedeľu v klube Reina v európskej časti najväčšieho tureckého mesta 39 účastníkov novoročných osláv. Približne 70 ľudí utrpelo zranenia.

Spravodajský server denníka Hürriyet oznámil, že turecké úrady v súvislosti s atentátom zadržali už osem osôb. Z čoho ich polícia podozrieva, zatiaľ nie je jasné.

Medzi obeťami je 27 cudzincov

Turecké úrady identifikovali 38 z 39 obetí novoročného útoku. Je medzi nimi 27 cudzincov. Informovala o tom agentúra Anadolu s odvolaním sa na anonymný zdroj z tureckého ministerstva spravodlivosti.

Agentúra informovala, že medzi obeťami je 12 Turkov a jeden občan s občianstvom Turecka a Belgicka. Sedem osôb, ktoré v klube Reina zatiaľ neznámy páchateľ zastrelil, pochádza zo Saudskej Arábie. Po troch obetiach majú Libanon a Irak.

Tunisko, India, Maroko a Jordánsko prišli pri útoku každý o dvoch svojich občanov. Medzi obeťami sú ďalej občania Kuvajtu, Kanady, Izraela, Sýrie a Ruska.

Jednu osobu sa zatiaľ podľa agentúry Anadolu nepodarilo identifikovať.

Neznámy strelec zaútočil na Nový rok okolo 01:30 miestneho času (asi polhodinu pred stredoeurópskou silvestrovskou polnocou). V klube v tom čase oslavovalo príchod nového roka asi 700 ľudí.

Medzi obeťami by nemali byť žiadni Slováci

Z informácií, ktoré má Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR doposiaľ k dispozícii, nevyplýva, že by medzi obeťami útoku boli slovenskí občania. Ako informoval hovorca rezortu zahraničia Peter Stano, podľa dobrovoľného registračného formulára rezortu sa na prelome rokov nachádzalo v Turecku 69 Slovákov, z toho sedem priamo v Istanbule. „Z praxe však vieme, že toto číslo môže byť vyššie, keďže nie každý občan cestujúci do zahraničia využije možnosť dobrovoľnej registrácie,“ do­dal.

Bezpečnostná rada OSN útok odsúdila

Útok na nočný klub označila BR OSN za „ohavný a barbarský teroristický útok“. Členovia rady súčasne vyjadrili sústrasť príbuzným zabitých a desiatok zranených.

Rada vo vyhlásení potvrdila svoje stanovisko v tom, že všetky teroristické činy sú trestuhodné a nemožno ich ospravedlniť ničím bez ohľadu na to, aká je ich motivácia. „Terorizmus vo všetkých svojich formách a prejavoch predstavuje jednu z najvážnejších hrozieb pre medzinárodný mier a bezpečnosť,“ dodala BR OSN.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Islamský štát #útok v Istanbule