Slovenský pilot chcel letieť opitý

Podgurážený sa posadil do kokpitu dopravného lietadla a chcel s takmer stovkou pasažierov odletieť do Mexika. Slovenskému pilotovi Miroslavovi G. (37) zabránili odletieť z kanadského letiska v Calgary kolegovia z nízkonákladových aerolínií Sunwing.

02.01.2017 11:43 , aktualizované: 20:00
debata (115)

Hneď ako si všimli jeho nezvyčajné správanie, zavolali políciu, ktorá ho v putách vyviedla z lietadla. Slovák bude vysvetľovať svoje počínanie pred súdom.

K incidentu došlo v sobotu. "Kopilot našiel pilota v kokpite, ako sa pripravuje na let. Privolali nás a vzali sme ho do väzby. Vykazoval známky oslabenia až natoľko, že si to všimla posádka, ktorá ho našla preveseného na kapitánskom sedadle,“ povedal o Slovákovi, ktorý pracoval v Kanade na víza, hovorca miestnej polície Paul Stacey.

Boeing 737 neskôr odštartoval s iným kapitánom. Nezodpovedného pilota čaká tento týždeň súd. V Kanade ide o trestný čin, keďže posádka nesmie pracovať skôr ako o osem hodín od požitia alkoholu či pod jeho vplyvom. Ešte dve hodiny po zatknutí zistili Slovákovi v tele viac než trojnásobne väčšie množstvo alkoholu, ako povoľujú predpisy. Vzniesli proti nemu obvinenie z prevzatia zodpovednosti nad lietadlom v nespôsobilom stave. "Neprekvapuje ma, že pilota chytili predtým, ako lietadlo vzlietlo, spoločnosť dbá o viaceré predletové kontroly. Určite však tento muž nebude v dohľadnom čase lietať, “ zdôraznil seržant Paul Stacey.

Na rozdiel od Kanady u nás platí nulová tolerancia alkoholu. Zisťovanie prítomnosti alkoholu u zamestnancov majú na starosti jednotlivé letecké spoločnosti. Môže ich preveriť aj tzv. letecká polícia. „Ide o medzinárodný úrad, ktorý môže skontrolovať čokoľvek,“ vysvetlil pre Pravdu pilot, ktorý si neželal byť menovaný. Okrem toho funguje aj vnútorná kontrola. „Každá letecká spoločnosť má vnútropodnikové oddelenie, ktoré môže dať náhodne pracovníkovi fúkať,“ dodal pilot. Správanie kolegu z brandže si nevie vysvetliť. Nemyslí si, že by za tým bola kompenzácia stresu. „Podľa mňa išlo o ľudské zlyhanie. Pilot je taký istý človek ako autobusár či vodič kamióna, uznávam však, že pri tejto práci je miera stresu vyššia,“ mieni.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Pilot #Kanada