Dôkazy o hackovaní neukazujú priamo na Rusko, tvrdí Trumpov hovorca

Hovorca Donalda Trumpa Sean Spicer sa postavil za výroky budúceho amerického prezidenta, podľa ktorého za hackerskými útokmi nemuselo byť Rusko, ako s odvolaním sa na tajné služby tvrdí dosluhujúca hlava štátu Barack Obama. Trump vyhlásil, že o celej veci vie viac ako ostatní. Spicer televízii Fox News povedal, že žiadne predložené dôkazy podľa Trumpa neukazovali presvedčivo na vinu Ruska.

03.01.2017 06:40
debata (29)

Trump sa po víťazstve v novembrových voľbách niekoľkokrát o tajných službách vyjadril pohŕdavo a naznačil, že sa bez ich informácií zaobíde. Napríklad v decembri povedal v televízii Fox News, že nechce počúvať každý deň to isté. Neskôr Spicer uviedol, že od rozviedok dostáva zvolený prezident údaje trikrát týždenne. Teraz hovorca pripustil, že Trump je informovaný o stave bezpečnosti krajiny každý deň.

Spicer takisto odmietol správu amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a ministerstva vnútornej bezpečnosti, ktorá podporuje obvinenia na adresu Ruska. Podľa Spicera je dokument FBI príručkou o základoch kybernetickej bezpečnosti pre demokratov. Práve servery Demokratickej strany hackeri napadli, čo podľa Bieleho domu bolo snahou ovplyvniť prezidentské voľby.

V rozhovore so stanicou NBC potom Spicer poznamenal, že Obamom vyhlásené sankcie proti Rusku sú politicky motivované a že demokratický prezident potrestal Moskvu až po tom, čo demokratická kandidátka a rivalka Donalda Trumpa, Hillary Clintonová, voľby prehrala.

O hackerskom škandále chce tento týždeň Trump rokovať s predstaviteľmi tajných služieb. Washington v závere minulého roka vypovedal zo Spojených štátov 35 ruských diplomatov. Obamova administratíva dala tento krok do súvislosti práve s hackerskými útokmi na ciele v USA, ktoré podľa amerických tajných služieb zorganizovali Rusi. Moskva podobné obviňovanie opakovane odmieta.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Barack Obama #Donald Trump #hackerské útoky