Boje o údolie Barada pri Damasku komplikujú sýrske prímerie

Z údolia Barada pri Damasku odchádzajú civilisti a odvádzajú ich do bezpečia. Podľa sýrskej agentúry SANA takto eskortujú stovky ľudí. Armáda podľa agentúry AP ďalej útočí na povstalcov v tejto oblasti, čo ohrozuje prímerie platné od konca minulého týždňa.

03.01.2017 12:31
debata (28)

Opozičné skupiny, ktoré sa k dohode o prímerí minulý týždeň pripojili, v pondelok oznámili, že odstupujú od rokovania, ktoré majú pripraviť mierové rozhovory zvolané na január do Kazachstanu. Desať povstaleckých skupín vo svojom vyhlásení oznámilo, že prerušujú rokovania o astanských rozhovoroch, pokiaľ nebude prímerie plne dodržiavané. Medzi skupinami je i Džajš al-Islam, ktorá operuje v okolí Damasku.

Podľa vyhlásenia povstaleckých skupín útoky v údolí Barada „ohrozujú životy stoviek tisíc obyvateľov“. Opozícia tiež v dokumente upozornila, že všetky zmeny vynútené vojenskými operáciami bude považovať za porušenie dohody o prímerí.

Údolie Barada kontrolujú povstalci, ale v okolí operuje armáda a jej spojenci z libanonského Hizballáhu. Ide o región, kde sa nachádza hlavný zdroj vody pre sýrsku metropolu a jej okolie. Kvôli bojom je podľa AP od 22. decembra dodávka vody do Damasku značne obmedzená.

Z leteckých snímok je zrejmé, že podnik na spracovanie vody je zničený leteckými údermi. Vláda tvrdí, že povstalci vodu znečistili naftou a že kvôli tomu bolo nutné obmedziť dodávku do hlavného mesta.

Prímerie má umožniť začať mierové rozhovory, ktoré má sprostredkovať Rusko, Turecko a Irán. Rusko sa dalo počuť, že sú vítané aj ďalšie krajiny vrátane USA.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #prímerie #sýrski povstalci #sýrska armáda