Po dlhej kríze sa prezidentom Haiti stal podnikateľ Moise

Oficiálnym víťazom novembrových prezidentských volieb na Haiti sa stal 48-ročný podnikateľ Jovenel Moise. Oznámil to v utorok volebný tribunál, ktorý skonštatoval, že nenašiel dôkazy svedčiace o závažných podvodoch pri hlasovaní.

04.01.2017 07:28
Jovenel Moise Foto:
Podnikateľ Jovenel Moise sa stal novým prezidentom Haiti.
debata (1)

Moise, ktorý nikdy nezastával žiadnu politickú funkciu, zvíťazil už v prvom kole prezidentských volieb s 55 percentami hlasov. Druhý v poradí Jude Celestin získal iba približne 20 percent. O priazeň voličov sa uchádzalo až 27 kandidátov. Moiseho určil ako kandidáta svojej strany Tet Kale bývalý prezident Michel Martelly (2011–16).

Volebný tribunál skonštatoval isté nezrovnalosti týkajúce sa hlasovania z 20. novembra, avšak po preskúmaní 12 percent hlasov zistil, že nebudú mať žiaden vplyv na celkový výsledok.

Moise zvíťazil už vo voľbách v októbri 2015, avšak volebná komisia vtedy výsledky anulovala pre závažné porušenia volebného zákona.

Na čele krajiny stojí od februára 2016 dočasný prezident Jocelerme Privert. Moise by mal prevziať úrad 7. februára.

Stúpenci neúspešnej kandidátky Marysy Narcissovej protestovali v utorok proti rozhodnutiu volebného tribunálu pálením pneumatík v uliciach Port-au-Prince. Po meste lepili plagáty s jej podobizňou a požadovali jej vymenovanie za prezidentku krajiny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Haiti #Jovenel Moise