Rusko ponúklo Filipínam zbrane a úzke partnerstvo

Rusko je pripravené poskytnúť Filipínam sofistikované zbrane vrátane vojenských lietadiel a ponoriek. Moskva sa zároveň chce stať blízkym priateľom tohto dlhoročného spojenca Spojených štátov. Vyhlásil to dnes ruský veľvyslanec na Filipínach Igor Chovajev.

04.01.2017 14:38
Rodrigo Duterte Foto:
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte má zásadný vplyv na zhoršení vzťahov medzi dlhoročnými spojencami- Filipínami a USA.
debata (393)

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte, ktorý sa ujal funkcie hlavy štátu vlani v júni, spochybnil budúcnosť filipínsko-amerických vzťahov svojimi kritickými výrokmi proti Washingtonu a zredukovaním vojenskej spolupráce s USA, zatiaľ čo podnikol kroky k posilneniu vzťahov svojej krajiny s Čínou a Ruskom.

Na ilustráciu transformácie zahraničnej politiky Filipín dorazili v utorok na štvordňovú návštevu tejto juhoázijskej krajiny dve ruské vojnové lode – protiponorkové plavidlo aj cisternové plavidlo. Ide o historicky prvý oficiálny kontakt vojenského námorníctva oboch krajín.

Chovajev pri tejto príležitosti na tlačovej konferencii vyhlásil, že Rusko má v ponuke široký výber zbraňových systémov. „Sme pripravení dodať ľahké zbrane, lietadlá, vrtuľníky, ponorky a veľké množstvo iného arzenálu. Všetko sú to však sofistikované zbrane, žiadny tovar z druhej ruky,“ zdôraznil.

Ruský kontraadmirál Eduard Michajlov, veliteľ tichomorskej flotily ruského vojenského námorníctva, vyhlásil, že chce podniknúť spoločné námorné cvičenie s filipínskymi silami, ktoré budú zamerané na boj proti terorizmu a pirátstvu. Filipíny v dodávkach zbraní už dlhé roky závisia od USA, svojho zmluvného spojenca.

393 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Filipíny