Severovýchodom Nemecka sa prehnala búrka Axel

Severovýchodné pobrežie Nemecka postihli v noci na dnes najhoršie záplavy od roku 2006, ktoré spôsobili značné materiálne škody. Silné búrky a sneženie predpovedali dnes meteorológovia aj pre ďalšie územia Nemecka.

05.01.2017 12:47
Nemecko, záplavy Foto: ,
Severovýchod Nemecko postihla veľmi silná búrka, ktorá spôsobila záplavy.
debata

Hladina Baltského mora pozdĺž nemeckého pobrežia sa v stredu večer zvýšila o 1,5–1,7 metra nad dlhodobým priemerom. Dnes sa tento stav ustálil na úrovni jeden meter nad normálom, uviedol Spolkový úrad pre moreplavbu a hydrografiu.

Záplavová vlna unášala autá v mestách Lübeck a Flensburg v severonemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko. Voda sa dostala aj do častí historického starého mesta v Lübecku, ktoré je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

„K celému rozsahu škôd sa nateraz nevieme vyjadriť,“ uviedol hovorca polície, ktorého citovala agentúra DPA.

Na územie Nemecka sa v uplynulom týždni prenieslo mimoriadne chladné počasie. Mínusové teploty sprevádzalo sneženie a silný vietor.

Nemecká meteorologická služba namerala rekordnú rýchlosť vetra – v nárazoch až 123 kilometrov za hodinu – a na niektorých miestach až mínus 20 stupňov Celzia. Tento poveternostný jav dostal názov búrka Axel. Útvar sa aktuálne presúva ponad Baltské more smerom k Bielorusku.

Na búrkové počasie so snehom a dažďom sa dnes podľa meteorológov majú pripraviť aj obyvatelia východne a južne položených regiónov Nemecka.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Nemecko #záplavy