Sneženie a mráz sužujú Európu

Snehové fujavice, ktoré zasiahli časti východnej Európy, si vynútili uzavretie cestných komunikácií, odklad niektorých leteckých a zrušenie desiatok vlakových spojov, ako aj mnoho lekárskych prevozov, všímajú si svetové tlačové agentúry.

06.01.2017 15:59
Nemecko, počasie, sneh Foto: ,
Husté sneženie zasiahlo aj nemecký Berlín.
debata (17)

V Rumunsku, ktoré je jednou z najpostihnu­tejších oblastí, boli v piatok podľa oficiálnych zdrojov kvôli hustému sneženiu neprejazdné hlavné diaľnice na juhu a východe krajiny. Pre snehom zasypané koľajnice nemohli premávať vyše štyri desiatky vlakov.

Predstaviteľ zdravotníckej záchrannej služby Raed Arafat novinárom povedal, že urgentne prevezených muselo byť dovedna 622 ľudí, ktorí potrebovali dialýzu, a 126 tehotných žien.

Na Letisku Henriho Coandu v Bukurešti boli kvôli metelici, ktorá sa začala v noci nadnes, lety odkladané až na jednu hodinu.

Meteorologická situácia nebola priaznivá ani inde v Európe, napríklad v Nemecku klesli teploty až na mínus 25 stupňov Celzia po tom, čo búrka Axel priniesla ľadový vzduch z Arktídy, poznamenáva agentúra AP.

Muž odhŕňa sneh z ulice v Sarajeve. Foto: SITA/AP, Amel Emric
sneh, počasie, zima Muž odhŕňa sneh z ulice v Sarajeve.

Príchod zimy komplikuje dopravu v Taliansku aj v Grécku

Výdatné sneženie skomplikovalo dopravu na mnohých miestach severného a stredného Talianska. Sneh ale netradične pokryl aj najjužnejšie talianske regióny Apúliu, Kampániu, Basilicatu aj Sicíliu. Kvôli silnému vetru musel byť pozastavená prevádzka trajektov medzi pevninou a ostrovmi Capri a Ischia pri Neapole. Väčšinu lodných spojení medzi ostrovmi v Egejskom mori zrušili aj dopravcovia v Grécku, ktoré rovnako ako strednú Európu a Balkán postihla nepriazeň počasia spojená s tlakovou nížou Axel, informovala agentúra DPA.

Okrem problémov na cestách museli v Taliansku uzavrieť aj časť jadranskej železničnej trasy medzi Bolognou a Anconou. Kvôli snehu je mimo prevádzky aj letisko v meste Pescara, metropole regiónu Abruzzo.

Sneh a mráz postihol tiež stredotalianske regióny Marche, Abruzzo a Umbria, ktoré vlani poškodili silné zemetrasenia. V Ríme ľadový vietor vyvrátil strom, ktorý zranil jednu ženu.

Lodnú dopravu medzi stovkami gréckych ostrovov v Egejskom mori nepriaznivé počasie úplne ochromilo. Na severe Grécka meteorológovia ráno namerali teploty okolo mínus päť stupňov Celzia. Kvôli snehu neboli na mnohých miestach regiónov Epirus a Macedónska zjazdné cesty nižších tried. V sobotu by mrazivé počasie malo doraziť aj na juh krajiny a vydržať by podľa aktuálnych predpovedí mohlo až do polovice budúceho týždňa. Snežiť v sobotu podľa meteorológov bude aj v nižšie položených oblastiach ostrova Kréta.

V Aténach sa začali otvárať núdzové ubytovne pre bezdomovcov, otvorené zostanú počas nasledujúcich nocí tiež vykurované stanice metra v gréckej metropole.

Nasnežilo aj v Macedónsku. Foto: SITA/AP, Boris Grdanoski
Macedónsko, sneh, zima Nasnežilo aj v Macedónsku.

Moskovské letiská majú problémy, mráz klesol pod mínus 24 stupňov

Moskovské letiská majú aj v piatok problémy s prevádzkou, na svedomí ich má zjavne treskúci mráz a sneženie. Ortuť teplomera klesla v noci pod mínus 24 stupňov Celzia a počas dňa mráz príliš nepoľavil, informujú ruské médiá.

Pred poludním malo na letisku Domodedovo meškanie 30 letov, zatiaľ čo Šeremeťjevo hlási 52 oneskorených a 23 zrušených letov. Na letisku Vnukovo sa zdržalo päť letov.

Letiská v ruskej metropole majú už tretí deň problémy kvôli prudkému ochladeniu. V stredu museli Domodedovo, Šeremeťjevo a Vnukovo zrušiť či odložiť celkom päť desiatok letov. Podobná situácia na týchto letiskách panovala aj vo štvrtok.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Nemecko #Rumunsko #mráz #zima