Trump sa stretol s tajnými službami a chce zabrániť kyberútokom

Novozvolený americký prezident Donald Trump sa dnes zaviazal k razantnej akcii, aby sa zabránilo počítačovým útokom. Tento svoj plán zverejnil po schôdzke, na ktorej ho predstavitelia amerických tajných služieb informovali o ruskom hackerskom útoku počas prezidentských volieb.

06.01.2017 22:32
Trump, Donal Trump, Foto: ,
Novozvolený americký prezident Donald Trump.
debata (85)

Trump sa nevyjadril, že verí, že na e-mailové servery Demokratickej strany prenikli a správy z nich na WikiLeaks zverejnili ruskí hackeri. Iba zdôraznil, že „to nemalo vplyv na výsledok volieb“.

„Kým Rusko, Čína, ďalšie krajiny, vonkajšie skupiny a ľudia Sa sústavne pokúšajú preniknúť do počítačovej štruktúry našich vládnych inštitúcií, podnikov a organizácií vrátane Demokratického národného výboru, nemalo to absolútne žiaden vplyv na výsledok volieb vrátane faktu, že sa nevyskytla žiadna nepovolená manipulácia s hlasovacími prístrojmi,“ uviedol Vo vyhlásení.

Trump, ktorý pred schôdzkou spochybňoval závery spravodajcov, označil stretnutie za „konštruktívne“ a vyjadril podporu práci spravodajských služieb.

Kongres oficiálne oznámil, že zvíťazil Trump

Spoločné zasadnutie oboch komôr amerického Kongresu oficiálne potvrdilo výsledky novembrových prezidentských volieb: za prezidenta bol zvolený Trump a za viceprezidenta Mike Pence.

Trump dostal od volebného zhromaždenia, ktoré rozhoduje o tom, kto bude prezidentom, 304 hlasov a demokratka Hillary Clintonová 227. Rozliční ďalší kandidáti dostali sedem protestných hlasov. Všetkých 538 voliteľov volebného zhromaždenia hlasovalo v decembri vo svojich štátoch.

Dnes Kongres pod vedením viceprezidenta Joea Bidena hlasy slávnostne prerátal. Tento akt narušili demokratickí kongresmani, ktorí vzniesli množstvo námietok, ale nemali dostatok hlasov, aby ich presadili.

Trump vo voľbách zvíťazil, hoci Clintonová dostala o takmer 2,9 milióna viac hlasov voličov ako on.

Americký volebný proces definuje za víťaza kandidáta, ktorý získa väčšinu z 538 hlasov voliteľov – členov volebného zhromaždenia. Týchto voliteľov vyberajú politické strany v ich štátoch.

Nový americký prezident a viceprezident zložia sľub a ujmú sa oficiálne funkcií 20. januára.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump