Na Floride strieľal bývalý vojak, ktorý mal psychické problémy

Muža strieľajúceho v piatok na letisku v meste Fort Lauderdale na Floride identifikovali ako 26-ročného bývalého vojaka Estebana Santiaga, ktorý priletel z miesta jeho terajšieho bydliska v aljašskom Anchorage. Rodina strelca uviedla, že pre dlhodobé duševné problémy sa podroboval psychoterapii.

07.01.2017 08:23
Florida, letisko, polícia Foto: ,
Na miesto činu okamžite prišla floridská polícia.
debata (32)

Incident v príletovom termináli letiska Fort Lauderdale-Hollywood si vyžiadal životy piatich ľudí, ďalších osem ľudí vyviazlo so zraneniami. Cestujúci v panike vybiehali z budov na okolité plochy a z bezpečnostných dôvodov boli pozastavené všetky odlety a prílety.

Strelca podľa výpovede jedného zo svedkov zatkli priamo na letisku, keď po vystrieľaní nábojov odhodil zbraň a ľahol si na zem s roztiahnutými rukami a nohami. Podľa pôvodných informácií priletel na Floridu z Kanady, čo kanadské veľvyslanectvo v USA neskôr poprelo. Zbraň vytiahol krátko po prílete z prevzatej batožiny.

Náčelník polície na medzinárodnom letisku v Anchorage potvrdil, že uvedený muž vo štvrtok večer miestneho času odletel z tamojšieho terminálu a jediným kusom tzv. zapísanej batožiny bola v jeho prípade strelná zbraň. Do floridského Fort Lauderdale letel cez Minneapolis-St. Paul.

Podľa náčelníka Jesseho Davisa cestoval Santiago sám a svojím konaním nevzbudzoval žiadne podozrenie. Orgány na letisku v Anchorage sa teraz snažia zmapovať jeho pohyb pomocou záznamov z bezpečnostných kamier. Podľa Davisa nie je nezvyčajné, keď ľudia cestujú z Aljašky so zbraňou, keďže ide o štát, kde je rozšírené poľovníctvo.

Fort Lauderdale na Floride je veľké turistické centrum v širšej oblasti Miami, od ktorého je vzdialené iba 50 kilometrov. Medzinárodné letisko v Miami oznámilo „sprísnenie bezpečnostných opatrení“.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #vojak #psychické problémy #útok na Floride