Namíbijské etnické skupiny zažalovali Nemecko za genocídu

Príslušníci juhoafrických národnostných skupín Herero a Nama podali v piatok v USA žalobu na Nemecko, ktoré sa má podľa nich zodpovedať z usmrtenia vyše 100 000 ľudí počas genocídy v Namíbii začiatkom 20. storočia, keď bolo koloniálnym správcom tejto krajiny.

07.01.2017 09:32
debata (27)

Podľa 22-stranového dokumentu, ktorý zverejnili na internete, Nemecko navyše vylúčilo zástupcov týchto etník zo svojich rokovaní s namíbijskou vládou a nevyplatilo odškodné rodinám obetí vyvražďovania.

Súd na newyorskom Manhattane prijal žalobu Hererov a Namov po tom, ako Nemecko vlani uznalo genocídu v Namíbii a začalo s tamojšou vládou prerokúvať spôsob, ako by sa mohlo oficiálne ospravedlniť.

Analytici uviedli, že Nemecko môže v tejto súvislosti zvýšiť rozvojovú pomoc Namíbii, vylučuje však priame odškodnenie potomkov obetí.

Genocída v Namíbii sa odohrala v rokoch 1904–1908, keď sa tamojší Hererovia a Namovia búrili proti koloniálnej nadvláde. V snahe ušetriť muníciu nemeckí vojaci odviedli desiatky tisíc mužov, žien a detí do púšte, aby tam zomreli, zatiaľ čo iných nechali zomrieť v koncentračných táboroch.

Hererovia a Namovia obviňujú Nemcov aj z toho, že ich obrali o viac ako štvrtinu ich pôdy i dobytok a nútili ich pracovať v otrockých podmienkach. V súčasnosti žije v Namíbii približne 300 000 prísluš­níkov týchto národnostných skupín.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #genocída #Namíbia