Strelcovi z floridského letiska hrozí trest smrti

Americká federálna prokuratúra dnes oficiálne obvinila muža podozrivého zo streľby na letisku v meste Fort Lauderdale na Floride. Páchateľovi, 26-ročnému bývalému vojakovi Estebanovi Santiagovi, hrozí trest smrti.

08.01.2017 08:11
debata (14)

Piatkový incident v príletovom termináli letiska Fort Lauderdale-Hollywood si vyžiadal životy piatich ľudí, ďalších osem ľudí vyviazlo so zraneniami. Cestujúci v panike vybiehali z budov na okolité plochy a z bezpečnostných dôvodov boli pozastavené všetky odlety a prílety.

Strelca podľa výpovede jedného zo svedkov zatkli priamo na letisku, keď po vystrieľaní nábojov odhodil zbraň a ľahol si na zem s roztiahnutými rukami a nohami.

Vyšetrovaním sa zistilo, že páchateľ je veteránom vojny v Iraku, predtým sa už oňho zaujímali aj tajné služby a kvôli psychickým problémom absolvoval liečenie.

Prokuratúra Santiaga obvinila z násilných činov s následkom smrti ľudí a vzniesla voči nemu aj obvinenie vo veci porušenia zákona o držaní zbraní. Ak ho súd uzná za vinného, hrozí mu aj trest smrti.

Vyšetrovatelia tvrdia, že Santiago pricestoval na letisko zámerne a strieľal tam po ľuďoch. Pripúšťali tiež, že motívom útoku mohol byť aj terorizmus. Počas prehliadky v bydlisku podozrivého a po analýze jeho mobilu sa však jeho kontakty s teroristickými organizáciami nepotvrdili.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #útok na Floride