Štvrtý deň treskúcich mrazov si vyžiadal ďalšie obete na životoch

Obrovské mrazy už štvrtý deň zvierajú Európu, Rusko a Turecko. Zle zjazdné vozovky a nízke teploty majú na svedomí niekoľkých mŕtvych a desiatky zranených. Niektoré miesta zostávajú bez elektrického prúdu.

08.01.2017 16:52
Macedónsko, sneh, zima Foto: ,
Nasnežilo aj v Macedónsku.
debata (5)

Na Ukrajine zahynulo päť ľudí a 45 sa ich zranilo kvôli snehu a poľadovici na uliciach a cestách. Asi 35 tunajších obcí je bez elektrického prúdu.

Až 800 spojov bolo cez víkend zrušených v Turecku, odkiaľ má byť letecké spojenie obnovené až vo večerných hodinách. Podľa webu tureckého denníka Daily Sabah bolo napríklad zablokované medzinárodné Atatürkovo letisko v Istanbule, z ktorého museli v piatok do okolitých hotelov previezť 6 000 cestujúcich. Tým, čo uviazli na letisku, bolo opätovne rozdelených 20 000 jedál. Kvôli obmedzenej viditeľnosti sú od soboty pre námornú dopravu uzavreté úžiny Bospor a Dardanely.

Bulharsko a Francúzsko hlásia pre zle zjazdné cesty a poľadovicu autobusové nehody. V strednom Francúzsku neďaleko obce Charolles dnes skoro ráno havaroval autobus s portugalskými turistami, ktorí cestovali do Švajčiarska. Nehoda si vyžiadala päť mŕtvych a 27 zranených, z toho dvaja ťažko. V krajine je viac ako 90 obcí bez elektrického prúdu.

Agentúra TASS priniesla správu o nehode autobusu so 40 japonskými turistami na severovýchode Bulharska. Autobus sa pohyboval po zakázanej trase a po havárii museli turistov vyslobodzovať záchranári.

Chladom najviac trpia utečenci, v Srbsku a Grécku žijú iba v stanoch a sú často odkázaní na pomoc humanitárnych pracovníkov. Organizácia pre pomoc utečencov (UNHCR) vyzvala, aby boli z gréckych ostrovov, kde tiež sneží, prevezení na pevninu. Trpia aj bezdomovci, najmenej dvaja prišli o život v Budapešti, dvoch mŕtvych hlási aj Grécko. V Poľsku zahynulo v dôsledku zimy od novembra už viac ako 55 osôb, uvádza agentúra DPA.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Európa #zima