Sturgeonová varuje premiérku Mayovú pred škótskym referendom o nezávislosti

Šéfka škótskej regionálnej vlády Nicole Sturgeonová dnes upozornila britskú premiérku Theresu Mayovú, že usporiadanie druhého referenda v Škótsku o nezávislosti, ak Spojené kráľovstvo v rámci brexitu (odchode z EÚ) opustí jednotný európsky trh, myslí úplne vážne. Sturgeonová to povedala v rozhovore poskytnutom spravodajskej stanici BBC.

08.01.2017 17:11
Nicola Sturgeonová Foto: ,
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová upozornila britskú premiérku Mayovú na reálnu možnosť usporiadania druhého referenda o škótskej nezávislosti.
debata (15)

Predsedníčka škótskeho kabinetu tiež vyjadrila presvedčenie, že Mayová stále nemá žiadny plán ohľadom vystúpenie Británie z Európskej únie. O tomto kroku rozhodli britskí voliči v minulom júnovom referende. Avšak väčšina hlasujúcich škótskych voličov, 62 percent, sa vyslovila za zotrvanie v únii.

Britská vláda sa podľa škótskej prvej ministerky pri rokovaniach nesmie sústrediť len na imigráciu. Premiérka musí byť ochotná pristúpiť na kompromisy rovnako ako Sturgeonová, ak chce mať Škótsko na svojej strane.

„Nemám pocit, že by som dnes vedela o jej cieľoch pri vyjednávaní viac, ako som vedela pred desiatimi mesiacmi. A čo je pravdepodobne ešte horšie, nie som si istá, že ona sama dnes vie viac o svojich vyjednávacích cieľoch, ako vedela vtedy,“ dodala škótska predstaviteľka.

„Urobia veľkú chybu, ak si myslia, že nejako blafujem“ s vyhliadkou ďalšieho referenda o nezávislosti Škótska, povedala Sturgeonová. Keď sa Británia rozhodne opustiť jednotný trh, je rozhodnutá „dať Škótsku možnosť rozhodnúť o tom, či chce byť zvrhnuté z tvrdého brexitového útesu pravicovými konzervatívnymi stúpenci brexitu, alebo či si samo chce rozhodovať o vlastnej budúcnosti“.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #nezávislosť #Škótsko #Brexit