Johnson je idiot, myslí si zamestnanec izraelského veľvyslanectva v Londýne

Izraelské veľvyslanectvo sa ospravedlnilo námestníkovi britského ministerstva zahraničia Alanovi Duncanovi za nemiestne poznámky svojho zamestnanca. Úradníka izraelskej ambasády Šaia Masota tajne natočili, ako v reštaurácii vyhlásil, že by si prial Duncanove politické zostrelenie. Masot v rozhovore, z ktorého citujú britské médiá, tiež povedal, že britský minister zahraničia je idiot, ale v zásade dobrý.

08.01.2017 21:47
debata (34)

Na tajnej nahrávke, zhotovenej vlani v októbri v jednej londýnskej reštaurácii televíziou Al-Džazíra, hovorí Masot s asistentkou námestníka na ministerstve školstva Mariou Strizzolovou. Povedal jej okrem iného, ​​že jej môže dať príklad zákonodarcu, ktorého by navrhoval politicky zosadiť. Neskôr uviedol, že by navrhoval Duncana, ktorý podľa neho robí veľa problémov.

Masot označil Duncana, ktorý v minulosti kritizoval Izrael za pokračovanie výstavby na palestínskych územiach, za väčší problém ako je podľa neho minister zahraničia Boris Johnson. „Je to idiot, ale stal sa ministrom zahraničia a nemá žiadnu zodpovednosť. Ak sa niečo stane, nebude to jeho chyba … ale Duncanova,“ citoval z prepisu nahrávky The Independent.

Izraelská ambasáda sa od výrokov svojho zamestnanca dištancovala. „Veľvyslanectvo Izraela odmieta poznámky týkajúce sa tajomníka Duncana, sú absolútne neprijateľné; urobil ich zamestnanec, ktorý nie je izraelským diplomatom a ktorý čoskoro na ambasáde skončí,“ uviedol hovorca ambasády.

Dodal, že veľvyslanec sa v piatok Duncanovi ospravedlnil. Hovorca britského ministerstva zahraničia ospravedlnenie potvrdil a povedal, že je jasné, že Masotove poznámky neodrážajú názor ambasády ani izraelskej vlády.

Denník Daily Mail v nedeľu na svojom webe tiež napísal, že po zverejnení úryvkov z nahrávky rezignovala Maria Stizzolová na funkciu asistentky člena parlamentu a námestníčky ministra školstva Roberta Halfona.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Boris Johnson