Sýrska vláda je pripravená rokovať o čomkoľvek, hovorí Bašár Asad

Sýrska vláda je pripravená rokovať na mierových rozhovoroch o čomkoľvek. Francúzskym médiám to povedal sýrsky prezident Bašár Asad. Rozhovory o nastolení mieru v Sýrii sa majú tento mesiac konať v Kazachstane, presný dátum zatiaľ nebol stanovený. Asad povedal, že zatiaľ nie je jasné, kto na nich bude zastupovať opozíciu.

09.01.2017 13:31
al-Asad Foto:
Sýrsky prezident Bašár al-Asad poskytol rozhovor francúzskym médiám.
debata (6)

Ako Asad uviedol, dohodnuté prímerie je porušované. Pokoj zbraní pred viac ako týždňom dohodli Turecko a Rusko. Asad tiež vyhlásil, že je rozhodnutý oslobodiť od teroristov „každý centimeter štvorcový územia“ Sýrie. Kedy by k tomu mohlo dôjsť, nespresnil.

„Ide o vojenskú záležitosť súvisiacu s vojenským plánovaním a prioritami,“ uviedol. "Sme oprávnení oslobodiť akékoľvek územia, ktoré majú pod kontrolou teroristi, či už si hovoria akokoľvek. Nech sa nazývajú Islamský štát, An-Nusrat (odnož Al-Kajdá), nech hovoria, že sú umiernení, že sú Biele prilby (civilní záchranári) , nejde tu o mená, "povedal Asad. Jeho vláda od začiatku radí k teroristom všetkých oponentov, aj tých, ktorých niektoré západné a arabské krajiny označujú za umiernených a poskytujú im podporu.

Asad v rozhovore tiež vyhlásil, že od dobytia mesta Aleppo je jeho vláda na ceste k víťazstvu. Veľkomesto bolo dobyté v decembri po mesiacoch obliehania a leteckých úderov. Smrtiace bombardovanie východnej časti mesta ovládaného povstalcami bolo podľa neho opodstatnené. V opačnom prípade by totiž civilisti boli ponechaní napospas „teroristom“, dodal. Rebeli získali kontrolu nad východom Aleppom už v roku 2012. Asadova vojenská kampaň v meste, ktorá viedla k tomu, že o strechu nad hlavou prišli desiatky tisíce civilistov, mohla byť porušením vojnového práva, uviedla OSN.

Asad tiež odpovedal na otázku, či je sýrska vláda pripravená konať v Kazachstane aj o jeho udržaní vo funkcii prezidenta. „Áno, ale moja funkcia je daná ústavou. Pokiaľ o tom chcú rokovať, potom musia rokovať o ústave,“ povedal prezident. Ústavné veci podľa neho musia byť predložené na schválenie v referende a o tom, kto bude prezidentom, rozhodnú prezidentské voľby.

Obvinenia týkajúce sa vojnových zločinov, ktoré sú režimu pripisované a ku ktorým patrí mučenie väzňov, zhadzovanie barelových bômb na civilistov a bombardovanie nemocníc, Asad vyvracal. „Keby sme také veci robili, nemali by sme podporu, ja by som nebol prezidentom, nebola by už ani vláda. Dokázali sme odolávať po celú vojnu, pretože sme mali ľudovú podporu. Tú nemôžete mať, ak zabíjate občanov. Takže to celé sú len vymyslené historky,“ povedal.

Asad tiež obvinil „teroristov, že okupujú“ hlavný zdroj vody pre Damask, a povedal, že armáda musí túto oblasť vybojovať späť.

Hoci v Sýrii od 30. decembra platí prímerie, z okolia Damasku sú hlásené boje. Ide práve o oblasť vodného zdroja pre hlavné mesto. Strategické údolie Barada sa snažia dobyť sýrski vojaci za podpory spojencov z radikálneho libanonského šiitského hnutia Hizballáh. Ozbrojenci, ktorí v oblasti pôsobia, nie sú podľa Asada zahrnutí do prímeria. Moskva už na konci decembra uviedla, že pokoj zbraní nezahŕňa skupiny ako je Islamský štát alebo Front dobytie Sýrie (bývalý An-Nusra) a ich spojencov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #povstalci #prímerie #Bašár al-Asad #Aleppo #Asýria #pokoj zbraní