Merkelová priznala chyby pri zaobchádzaní s migrantami

Nemecko podľa kancelárky Angely Merkelovej nepostupovalo v minulosti dosť dôsledne pri integrácii migrantov, ani pri vrátení tých, ktorí v krajine nemôžu zostať.

09.01.2017 17:12
Nemecko, Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová priznala chyby, ktorých sa krajina v minulosti v súvislosti s migrantmi dopustila.
debata (62)

To sa podľa nej musí zmeniť. Merkelová to dnes povedala v prejave na zasadnutí zväzu zamestnancov štátnej správy v Kolíne nad Rýnom.

Merkelová vo svojom prvom väčšom verejnom vystúpení v novom roku znovu pripustila predošlé nedostatky v migračnej politike spolkovej republiky. Už v minulom roku sa pritom nechala počuť, že Nemecko nebolo na masívny príchod utečencov v roku 2015 dostatočne pripravené.

Dnes v zhruba 40-minútovom vystúpení zdôraznila nielen nutnosť lepšej integrácie utečencov, ktorí v Nemecku dostanú ochranu, ale aj dôslednejšie vrátenie tých, ktorí na azyl alebo inú formu právnej ochrany nemajú nárok.

"Musíme byť úprimní. V rokoch, keď sme mali málo ľudí žiadajúcich o azyl alebo tých, ktorí potrebovali ochranu v súlade so Ženevskými dohovormi, tak sme ani jednu z týchto častí nepresadzovali tak dôsledne – a to platí pre všetky úrovne, od komunálnej, cez zemskú až po spolkovú – ako by to bolo potrebné, "konštatovala nemecká kancelárka.

Pokiaľ ide o lepšiu politiku návratu, Merkelová vidí nutnosť dohody s krajinami ako sú Maroko, Alžírsko, Tunisko alebo Egypt. V tomto úsilí pritom podľa nej musia ministrovi vnútra pomôcť aj ostatní členovia kabinetu.

Šéfka nemeckej vlády dnes tiež výslovne ocenila postup polície pri novoročných oslavách v Kolíne nad Rýnom, ktorý v krajine vyvolal diskusie, pretože pri ňom polícia dočasne zadržala viac ako 100 osôb pochádzajúcich väčšinou zo severnej Afriky. Široké nasadenie policajtov na Silvestra pomohlo podľa zástancov zákroku zabrániť opakovaniu situácie spred roka, keď v centre mesta muži, prevažne pochádzajúci zo severu Afriky, masovo napádali ženy.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #migranti