Nórsky odvolací súd rieši podmienky Breivika vo väzení

V Nórsku sa dnes začal odvolací proces v kauze údajného neľudského zaobchádzania s väzneným teroristom Andersom Behring Breivikom.

10.01.2017 14:20
Breivik Foto: ,
Odvolací súd z bezpečnostných dôvodov zasadá v telocvični väznice Skien, kde je Breivik väznený. (Ilustračné foto)
debata (15)

Vlani v apríli súd rozhodol, že Nórsko porušilo niektoré jeho práva ako väzňa, predovšetkým šlo o držanie Breivika v samoväzbe. Súd naopak odmietol, že by prísnou kontrolou korešpondencie bolo porušené Breivikovo právo na súkromný život. Obe strany sa proti verdiktu odvolali. Pravicový extrémista si ani dnes pri príchode k odvolaciemu súdu neodpustil nacistický pozdrav.

Breivik 22. júla 2011 vo vládnej štvrti v Osle odpálil nálož, ktorá pripravila o život osem ľudí. Krátko nato postrieľal 69 členov letného tábora sociálnodemokra­tickej mládeže na neďalekom ostrove Utöya. V roku 2012 bol za terorizmus odsúdený na 21 rokov väzenia. To je najvyšší trest, ktorý je v Nórsku možné uložiť, možno ho ale opakovane predlžovať de facto až na doživotie.

Sudcovi sa pozdravil hajlovaním

Breivik sa otvorene hlási k nacizmu a odsudzuje multikultúrnu spoločnosť. Po príchode na súd dnes najprv podal ruku svojim advokátom a potom pred viac ako štyridsiatkou novinárov prítomných v súdnej sále predviedol nacistický pozdrav. Na súde hajloval už vlani na jar. Rovnako ako vtedy, aj dnes ho sudca požiadal, aby tento pozdrav nabudúce neopakoval.

Odvolací súd z bezpečnostných dôvodov zasadá v telocvični väznice Skien, kde je Breivik väznený. Na pojednávaní súdu, ktoré sa začalo dnes o 12:45 SEČ, prišiel Breivik bez pút. Súd sa má konať do stredy 18. januára. Kedy bude vynesený rozsudok, zatiaľ nie je zrejmé. Breivik by mal začať svoju výpoveď pred súdom v stredu a pokračovať vo štvrtok.

Podľa súdnych expertov bude kľúčovou témou procesu otázka, aké prísne bezpečnostné opatrenia môžu byť u tak nebezpečného väzňa ako je Breivik uplatňované, aby nešlo o porušovanie ľudských práv. Proces sa bude takisto točiť okolo toho, či majú podmienky vo väznici negatívny vplyv na Breivikovo duševné zdravie. Sám terorista tvrdí, že ho štát chce dohnať k samovražde.

Má tri izby, televízor a X-box

Nórsky väzenský systém je zameraný viac na nápravu zadržiavaných ako trest a väčšina verejnosti považuje podmienky Breivikovho väznenia za veľmi ľudské. Vo väznici Skien má Breivik k dispozícii tri cely – obytnú, pracovnú a tréningovú o celkovej ploche 30 metrov štvorcových. Po celý deň sa môže medzi nimi slobodne pohybovať.

Má tiež dostatočný prístup k dennému svetlu. V celách má okrem iného písací stôl, televíziu s DVD prehrávačom, X-box, elektronický písací stroj či bežecký pás.

Breivikov advokát Oystein Storrvik uviedol, že od minulého súdu boli pravidlá pre Breivika zmiernené. Od jesene môže komunikovať so svojimi advokátmi tak, že ich oddeľujú iba mreže, nie sklo. Hovoria spolu teda priamo, nie prostredníctvom mikrofónov. Kontakt s ostatnými väzňami nemá Breivik naďalej dovolený.

So zamestnancami väznice je ale v kontakte častejšie ako predtým, hovorí s ním každú hodinu. Dvakrát týždenne môže Breivik tráviť čas s dozorcami v spoločenskej miestnosti. Bez pút si môže variť sám jedlo, piť kávu či hrať s dozorcami spoločenské hry.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Nórsko