Obrovské faux-pas poľského ministra, rokoval s neexistujúcim štátom

Poľský minister zahraničia Witold Waszczykovski novinárom po rokovaniach v rámci OSN v New Yorku povedal, že jeho ľudia viedli rozhovory so zástupcami štátu San Escobar.

10.01.2017 22:25
debata (34)

Exoticky znejúci názov ho ale zradil – podobný štát na zozname krajín sveta uznávaných spoločenstvom nefiguruje. Waszczykovski chcel v New Yorku získať podporu pre poľskú kandidatúru na miesto nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN.

Poľským novinárom pritom vysvetlil, že diplomacia už dlhšiu dobu usilovne pracuje na kontaktoch so všetkými krajinami, ktoré by mohli poľský zámer pri hlasovaní vo Valnom zhromaždení podporiť. „Napríklad s takými krajinami, ako je San Escobar či Belize. Každý z týchto štátov má vo Valnom zhromaždení jeden hlas,“ povedal Waszczykovski.

Diplomati krajiny evokujúcej meno kedysi obávaného kolumbijského drogového bossa Pabla Escóbara ale poľskú kandidatúru nepodporia, pretože neexistujú.

Waszczykovského výroky sa nerozoberajú v médiách prvýkrát. Pred rokom, nedlho po nástupe konzervatívnej vlády, ktorej je členom, vyzval napríklad Poliakov, aby sa pokúsili zmeniť svet „zložený z cyklistov a vegetariánov“. Onedlho potom zase vyhlásil, že sa vďaka novej vláde Poľsko zbavilo servilnej „negerskej mentality“ voči USA.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Witold Waszczykowski