Orbán chce v Maďarsku obmedziť neziskovky spojené s Georgeom Sorosom

Maďarská vláda chce poriadne znepríjemniť život mimovládnym organizáciám, ktoré sú napojené na amerického multimilionára Georgea Sorosa. Načasovanie súvisí s príchodom Donalda Trumpa do funkcie amerického prezidenta.

11.01.2017 14:40
George Soros, Foto: ,
Americký multimilionár maďarského pôvodu George Soros.
debata (86)

V stredu to podľa britského denníka The Independent oznámil podpredseda vládneho Fidesz-u Szilárd Németh. „Použijeme všetky možné prostriedky, aby sme sa zbavili mimovládok financovaných Georgeom Sorosom, ktoré slúžia globálnym kapitalistom a dávajú prednosť politickej korektnosti pred národnými vládami. Cítim, že momentálne je na to vhodné medzinárodné prostredie, predovšetkým vďaka Donaldovi Trumpovi.“

Maďarský premiér Viktor Orbán bol prvým európskym čelným politikom, ktorý verejne podporil prezidentskú kampaň amerického multimilionára. Naopak, odstupujúci prezident USA Barack Obama a Európska únia Orbánovi opakovane vyčítali, že buduje neliberálny štát, ktorý sa ponáša na totalitárne režimy v Rusku, Číne alebo Turecku.

Orbán sa už v minulosti snažil o zníženie vplyvu mimovládnych organizácií podporovaných Georgeom Sorosom, ale tento, pôvodom maďarský finančník, je okrem iného aj donorom Demokratickej strany v USA.

Trump vo svojej kampani obvinili 86-ročného Sorosa z toho, že „je súčasťou globálnej silovej štruktúry, zodpovednej za rozhodnutia, ktoré pripravili pracujúcu triedu o peniaze a vložili ich do vreciek malého počtu veľkých korporácii alebo politikov.“

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #George Soros #Donald Trump #NGO