Trump dúfa, že sa s Putinom dohodne

Priazeň ruského prezidenta Vladimira Putina budúci prezident USA nepovažuje za chybu ale skôr za bonus. Donald Trump to vyhlásil na tlačovej konferencii v New Yorku. Trump dúfa, že sa s šéfom Kremľa dohodne, zatiaľ to ale nevie.

11.01.2017 18:12 , aktualizované: 18:54
Trump Foto: ,
Budúci americký prezident Donald Trump počas tlačovej konferencie.
debata (277)

Trump už počas volebnej kampane neskrýval záujem na zlepšenie vzťahov s Moskvou, ktoré sa na sklonku éry jeho predchodca Baracka Obamu ocitli na mrazivej úrovni. Prezidentove proruské sympatie, rovnako ako kritické poznámky na adresu NATO, vyvolali údiv a obavy v metropolách spojencov a optimistické očakávania v Moskve.

Voči Rusku Trump nemá žiadne záväzky, uviedol na tlačovej konferencii, prvej po jeho novembrovom zvolení hlavou štátu. S Ruskou federáciou ho nespájajú žiadne zmluvy ani žiadne pôžičky. V rokovaní s ruskýmn prezidentom bude vraj Trump úspešnejší, než by bola jeho volebná súperka Hillary Clintonová.

Putin sa do hackerských útokov nemal púšťať, konštatoval Trump. Budúci prezident USA neverí, že sa k nim Rusko znovu uchýli.

Po zverejnení informácií tajných služieb o ruských hackerských útokoch a po špekuláciách o možnom Trumpovom vydieraní bude teraz podľa serveru Politico politika Bieleho domu voči Rusku pod drobnohľadom. Argumenty skeptikov posilňuje aj Trumpovo rozhodnutie nominovať do funkcie ministra zahraničia exšéfa spoločnosti Exxon Mobil Rexa Tillersona, ktorý má dlhoročné obchodné väzby na Rusko a dobré vzťahy s Kremľom.

Mexiko za protiimigračný múr vybudovaný na hraniciach s USA zaplatí podľa Trumpa daňami alebo hotovosťou. Rokovanie s Mexikom, ktoré si vraj váži, začne bezprostredne po inaugurácii, ktorá prebehne budúci týždeň v piatok.

Múr na hraniciach s Mexikom bol jedným z hlavných tém Trumpovej volebnej kampane. Budúci prezident pôvodne tvrdil, že nepriestupný dvojmetrový múr bude vybudovaný po celej dĺžke hraníc. Neskôr pripustil, že hranicu môžu na niektorých miestach miesto múru chrániť elektronické prostriedky a mexická vláda za stavbu múru môže zaplatiť neskôr. Južný americký sused všetky podobné scenáre odmieta.

So stavbou vraj zvolený prezident nemieni váhať. „Mohol by som čakať rok či poldruha, ako dokončíme rokovanie s Mexikom, ktoré začne hneď po inaugurácii. Ale ja čakať nechcem,“ vyhlásil Trump. „Mexiko nám nejakým spôsobom (náklady) nahradí,“ konštatoval.

Podľa právnika sa oddelí od majetku

Trump sa oddelí od svojho rozsiahleho majetku. Jeho právnik pred tlačovou konferenciou podľa agentúry Reuters povedal, že Trump prevedie všetky aktíva do fondu, ktorý budú riadiť jeho dvaja synovia.

Trump riadil niekoľko hotelov a golfových ihrísk po celom svete. Podľa právnika, ktorý hovoril so skupinou novinárov s tým, že nebude uvedené jeho meno, si chce Trump najať poradcu pre etické záležitosti, aby sa vyhol ďalším otázkam o potenciálnom konflikte záujmov medzi jeho podnikaním a vykonávaním prezidentského ú­radu.

Právnik tiež oznámil, že všetok zisk, ktorý bude pochádzať zo zahraničia z Trumpových hotelov, bude darovaný americkému ministerstvu financií.

Trump odíde zo všetkých pozícií v holdingu Trump Organization a na vedení holdingu sa prestane podieľať aj jeho dcéra Ivanka. Je manželkou Jareda Kushnera, ktorého Trump vymenoval jedným zo svojich hlavných poradcov.

277 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump