Americká novinárka Applebaumová: Bojím sa, že Trump spôsobí svetovú vojnu

Už na budúci týždeň 20. januára sa po zložení sľubu stane republikán Donald Trump prezidentom Spojených štátov. Pravda sa pri príležitosti jeho zvolenia rozprávala s troma ľuďmi. Dnes prinášame rozhovor so známou americkou autorkou a novinárkou Anne Applebaumovou, ktorá má na Trumpa veľmi kritický pohľad.

13.01.2017 07:00
Anne Applebaumová Foto:
Prestížna americká novinárka, nositeľka Pulitzerovej ceny, Anne Applebaumová.
debata (405)

Predchádzalo mu interview s Damonom Wilsonom z Atlantickej rady vo Washingtone, ktorý slúžil vo vláde republikána Georgea Busha, ale bol aj zahraničnopoli­tickým poradcom demokratky Hillary Clintonovej. Ako prvé sme uverejnili interview s Ronaldom Weiserom. Tento bývalý americký veľvyslanec na Slovensku (2001 až 2004) sa podieľal na zbieraní peňazí na Trumpovu kampaň a je vo výbore, ktorý pripravuje inauguráciu prezidenta. Všetky rozhovory vznikli v rámci Stredoeurópskeho strategického fóra v Chateau Béla organizovaného Globsecom.

Zhovárali sme aj po referende v Británii o vašom apokalyptickom scenári konca Západu, od ktorého sme len niekoľko volieb. Napísali ste to v denníku Washington Post. Takže máme brexit, do úradu nastúpi Donald Trump. Je koniec Západu už oficiálne apokalyptický scenár?
Môžeme sa na to pozrieť tak, že chýba ešte jeden kúsok skladačky. A tým by bola výhra Marine Le Penovej vo francúzskych prezidentských voľbách. Bol by to koniec Európskej únie. EÚ môže existovať bez Británie či bez Maďarska. Neverím však, že únia môže prežiť bez Francúzska.

Narástla šanca, že Le Penová vyhrá voľby po brexite a Trumpovi?
Možnosť jej víťazstva tu vždy bola. Trumpova výhra však ešte niečo zmenila. Veci, ktoré sa zdali nemysliteľné, sú zrazu možné. Vyzeralo to tak, že hviezda reality šou predsa nemôže byť americkým prezidentom. Stalo sa to. Preto je azda možné, že Francúzsko povedie Národný front.

Jeden pohľad na Trumpovu Ameriku je taký, že USA budú viac ako Rusko. Vedené pravdepodobne korupčnými a kvázikozervatívnymi elitami, ktoré sa nestarajú o žiadne hodnoty. Ako to vidíte vy?
Nedá sa to vylúčiť. Aj vzhľadom na to, čoho sme boli svedkami. V Amerike však existuje veľká diplomatická a verejná byrokracia, ktorú riadi mnoho kompetentných ľudí. Viacerí hovoria, že nikam neodchádzajú. A zatiaľ mi aj Trump pripadá skôr ako Silvio Berlusconi, než ako Vladimír Iľjič Lenin. Teda, že nemá v úmysle zničiť štát. Trump skôr veci riadi ako v reality šou, než s úmyslom vysporiadať sa s americkou demokraciou. Aj zahraničná politika Spojených štátov nie je len v rukách prezidenta. Niekedy hrá hlavnú rolu Biely dom, inokedy ministerstvo zahraničných vecí, potom zase Pentagon. Samozrejme, že Trump môže spôsobiť mnoho škody USA. Už len niektorými vyjadreniami môže zničiť NATO. Nemusí ani meniť dohody alebo stiahnuť vojakov z Európy. Stačí, keď povie, že nebude brániť Estónsko. A aliancia skončí. Zničiť však celú americkú demokraciu by si vyžadovalo niekoho, kto by sa na to plne sústredil a mal by aj dostatočné schopnosti. Nemyslím si, že by to Trump zvládol.

Čoho sa v súvislosti s novým americkým prezidentom najviac obávate a čo vás napĺňa optimizmom?
Nič nevidím optimisticky. Alebo lepšie povedané, predsa len niečo vnímam pozitívne. Po tom, čo sa stalo, tu už nemáme len klasické stredopravicové a stredoľavicové strany z 20. storočia, ktoré žijú z vlastného sebauspokojenia. Vidím skupiny, ktoré otvorene bojujú za otvorenú spoločnosť. V Poľsku je to strana Nowoczesna, v Španielsku Občania, v Británii sa veľa hovorí o tom, ako ďalej s politikou po brexite. To isté v USA. Demokrati boli do istej miery v zajatí Clintonovcov. To sa končí. Hnutie proti Trumpovi vychádza zdola. Je to oživenie demokracie. Všetky tieto pokusy vnímam optimisticky. Čo sa týka mojich najväčších obáv? Toho, že Trump spôsobí tretiu svetovú vojnu.

Skutočne si to myslíte? Z akých okolností by k tomu mohlo dôjsť?
O. K., tak teoretický scenár. Trump si telefonoval s prezidentkou Taiwanu Tsai Ing-wen. Predstavte si, že Číňania by sa cítili takí urazení, že by obsadili ešte viac ostrovov v Juhočínskom mori, aby ukázali, kto je tam šéfom. Trump na to odpovie. Číňania obsadia Taiwan. A tak ďalej. To je scenár, ktorý mohol spustiť telefonát. A k niečomu takému môže dôjsť v Európe.

Čo urobiť preto, aby sa to nestalo? Je potrebné zvýrazniť kontakty s Trumpom?
Keby som to stiahla na váš región, aj Slovensko, tak by som vás chcela povzbudiť, aby ste sa snažili zachrániť EÚ a NATO. Jedným z vašich problémov je, že vás do veľkej miery vnímajú ako konzumenta bezpečnosti a prijímateľa európskych fondov. Čo ste urobili preto, aby ste pomohli vyriešiť migračnú krízu? A netvrdím, že ste mali prijať veľké množstvo utečencov, s ktorými by ste možno naozaj nevedeli, čo robiť. Ale azda ste mohli vytvoriť dobrovoľnícke zbory, aby ste pomohli v Grécku, Taliansku či Španielsku. Je množstvo kríz, ktoré ohrozujú EÚ a NATO. Pýtajte sa samých seba, čo robíte preto, aby ste pomohli. Vyslalo Slovensko prápor do Pobaltia? Nakoľko chcete investovať do multinárodných organizácií, ktoré sú skutočne mimoriadne dobré pre Slovensko?

Nakoľko zvolený americký prezident svojím prístupom ku kampani legitimizoval falošné správy, klamstvá a výmysly?
Určite to urobil. Tieto veci tu však boli dávno pred ním. Azda je dobré, že teraz tomu venujeme pozornosť. Že nás zaujíma, akí sme manipulovateľní. Trump používal rovnakú taktiku a metódy ako ruská dezinformačná kampaň. Možno to nie je náhoda.

© Autorské práva vyhradené

405 debata chyba
Viac na túto tému: #rozhovor #Donald Trump