Zeman pre Washington Post: Žiadna vodka z Ruska, žiadne peniaze z Ruska

Ako "proruského a protimoslimského európskeho lídra" charakterizoval denník The Washington Post českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý americkému denníku poskytol rozhovor. Zeman v interview slová o proruskom politikovi označil za "štandardný slogan" svojich oponentov.

12.01.2017 11:26
debata (77)

Prezident hovoril okrem iného o svojom pozvaní do Bieleho domu od Donalda Trumpa a zopakoval, že je proti západným sankciám voči Rusku. Uviedol tiež, že nevie o tom, že by sa v Prahe vlani v auguste uskutočnilo stretnutie Trumpovho poradcu s ruskou stranou.

Pozvánka do Bieleho domu

Na otázku, prečo dostal pozvanie do Washingtonu, Zeman uviedol, že bol „jedinou európskou hlavou štátu, ktorá Trumpa pred prezidentskými voľbami verejne podporila“. Dôvodom bola podľa neho odvaha nastupujúceho prezidenta USA. „Politici by mali byť odvážni a neváhať, a on odvahu má,“ povedal Zeman. Trump má podľa neho tiež podobné názory na boj proti „islamskému terorizmu a nelegálnej migrácii“. Newyorský podnikateľ má tiež podľa Zemana odvahu ísť proti politickej korektnosti a nehovoriť „medzinárodný terorizmus“, ale „islamský terorizmus“.

Český prezident zopakoval, že na cestu do USA by sa mal vydať v druhej polovici apríla a že ho republikán Trump telefonicky osobne pozval. Pozvánka od končiaceho demokratického prezidenta Baracka Obamu podľa Zemana nikdy neprišla z toho dôvodu, že český prezident nesúhlasí s jeho postojom voči Izraelu. „Nemám rád akékoľvek váhanie v tejto oblasti,“ uviedol Zeman, podľa ktorého Obamova blízkovýchodná politika prakticky zničila všetky štruktúry a krajiny v regióne.

O vplyve Ruska

Označovanie za proruského politika nazval Zeman „štandardným sloganom“ svojich oponentov. „Viete, prečo som proti sankciám (voči Rusku)? Pretože to je prístup, ktorý znamená stratu pre obe strany,“ povedal. Odmietol tiež obvinenie, že ho Moskva financuje. „Žiadna vodka z Ruska, žiadne peniaze z Ruska,“ povedal.

The Washington Post sa v rozhovore okrem iného pýtal na nepodloženú správu jedného prokremeľského webu, že za protesty proti Zemanovi počas výročia takzvanej zamatovej revolúcie v roku 2014 stála americká ambasáda v Prahe. Na otázku, či tomu Zeman verí, prezident odpovedal: „Neviem.“ „Myslíte teda, že to je možné?“ spýtal sa reportér denníka Anthony Faiola. „Možné je všetko,“ odvetil Zeman.

Faoila sa dotkol tiež minuloročnej správy českých tajných služieb, podľa ktorých Rusko skryto šíri v českých médiách propagandu a nepravdivé správy. Zeman reagoval poznámkou, že každý má nejaké názory. Ich zverejnenie v médiách podľa neho „nie je dezinformáciou, nie je propagandou“.

Český prezident tiež uviedol, že nevie o tom, že by sa poradca Donalda Trumpa Michael Cohen stretol v Prahe s ruskými predstaviteľmi, ako podľa americkej tlače tvrdia americké tajné služby. „Ak sa tá schôdzka uskutočnila, tak on, ako len sa volá, Michael Cohen, sa zachoval veľmi neslušne, lebo sa nestretol so mnou, prezidentom Českej republiky. Skutočne veľmi neslušné,“ uviedol Zeman. Myslí si, že informácia o takejto americko-ruskej schôdzke je nezmysel.

Zeman tiež zopakoval svoje názory na moslimov a opäť použil prirovnanie k nacistickému Nemecku. Aj umiernení moslimovia sa podľa neho môžu radikalizovať, podobne ako sa „z národa Goetheho a Schillera iba za tri roky stali fanatickí nacisti“.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #Miloš Zeman #Islamský štát #propaganda #Donald Trump