Prímerie v Sýrii je podľa de Mistura až na výnimky dodržiavané

Prímerie v Sýrii je až na výnimky dodržiavané, ale do obkľúčených oblastí, kde dochádza jedlo, sa stále nedostala humanitárna pomoc. Povedal to dnes podľa agentúry Reuters splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura.

12.01.2017 17:03
debata (21)

Dodal, že v šítskych dedinách Fua a Kafrája, ktorých evakuácia je súčasťou dohody o evakuácii Aleppa, zadržujú ozbrojené skupiny 23 autobusov a ich sýrskych vodičov. De Mistura vyzval na ich prepustenie.

Pokoj zbraní platí v krajine od 30. decembra, nevzťahuje sa však na teroristické skupiny. De Mistura uviedol, že boje pokračujú v dvoch dedinách v údolí Barada, ktoré majú pod kontrolou povstalci a kde sa nachádzajú zdroje vody pre hlavné mesto Damask. Zdroje nefungujú od konca decembra, voda sa tak dostáva len k asi 70 percentám obyvateľov metropoly a priľahlých oblastí. Podľa de Mistura súhlasilo s prímerím päť dedín v údolí, ale dve, v ktorých sa nachádzajú vodné inštalácie, nie. Sýrska vláda pritom v stredu oznámila dohodu s rebelmi, ktorá má umožniť technikom prístup k poškodenému zdroju.

Sýrske prímerie pomohlo dojednať Rusko, ako hlavný spojenec Damasku, a Turecko, ktoré podporuje oponentov sýrskeho režimu. Pokoj zbraní má pripraviť atmosféru pre sýrske rozhovory, ktoré majú začať 23. januára v Kazachstane.

De Mistura uviedol, že Spojené národy pravdepodobne budú na konferenciu pozvané. Dodal však, že dátum ani pozvánka pre OSN stále neboli oficiálne potvrdené. Podľa de Mistura sa rokovania v kazašskej metropole Astana zamerajú predovšetkým na rozšírenie pokoja zbraní.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #mier #Staffan de Mistura #Aleppo